Bağış paraları mama lobilerine mi aktarıldı? MASAK hepsini deşifre etti

Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) ‘mama lobisiyle’ ilgili hazırladığı rapor çok tartışılacak. Özellikle ‘hayvansever’ adı altında dernek kurup bağış toplayanların birçoğunun nasıl zenginleştiği tespit edildi. Bu ismiler arasında geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa’dan 29 kuduz köpeği Ankara’ya getiren Buket Özgünlü ile ailesi de yer alıyor.

Bağış paraları mama lobilerine mi aktarıldı? MASAK hepsini deşifre etti
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yeni Şafak'ın haberine göre “Özgünlü'nün 2019 yılında kurduğu Yaşama Tutunan Patiler Derneğine ait hesap hareketleri, MERNİS kayıtları, SGK dökümleri, Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Daireleri Otomasyon Projeleri kayıtları, bankacılık işlem kayıtları, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) kayıtları, hava, deniz ve kara taşıt bilgileri ile sigorta bilgi ve gözetim merkezi kayıtları incelendiği" belirtildi.

MALİ İLİŞKİLER DEŞİFRE EDİLDİ

Özgünlü’nün derneği, pet-shop, mama ve veterinerlik ofisi arasında kurulan mali ilişki ağı deşifre edildi. Özgünlü, derneği ailesiyle birlikte yönetirken, mamaları eşine ait kızının ismini taşıyan Almina Pet Ürünleri'nden satın aldığı belirtildi. MASAK raporuna göre, aile üyeleri bağışların en az 12 milyon 414 bin TL’lik bölümünü kişisel zenginleşme ve mal varlığı ediniminde kullanıyor.

PARALAR BAĞIŞ ADI ALTINDA TOPLANIYOR

Özgünlü'nün annesi Fatma Özgünlü dernekte genel sekreter, babası Cemal Özgünlü sayman, kardeşi Demet Kılıç başkan yardımcısı, diğer kardeşi Tuğçe Soysal ise denetim kurulu üyesi olarak görev alıyor. Ayrıca, aile üyeleri ve yakınları arasında yüklü miktarda para transferleri tespit edildi. 2021-2024 yılları arasında hesaplara 46 milyon 327 bin 725 TL giriş yapıldı ve bu girişlerin büyük bir kısmı bağış açıklamalarıyla gerçekleştiriliyor.

DERNEKLERDEN ŞAHISLARA PARA AKTARIMI

Hayvansever vatandaşların iyi niyetle gönderdiği bağışların dernek hesaplarına geçtikten sonra nereye harcandığı da incelendi. Aynı dönem aralığında Demet Kılıç tarafından 5 milyon 922 bin TL nakit olarak çekildi. Bu paranın 638 bin 800 TL'si Buket Özgünlü'ye huzur hakkı olarak ödendi. Ayrıca, 303 bin 192 TL'lik bölüm Özgünlü’nün eşi Tuna Boyacı'nın hesabına aktarıldı.

LOBİ PARALARI HARCANDI

Hesap hareketlerinde, 8 milyon 500 bin TL Gürgen Yapı İnşaat AŞ.'ye kulübe ödemesi olarak gönderilirken, 5 milyon 332 bin TL mama ödemesi olarak Ertan Işık'a, 3 milyon 166 bin TL malzeme alımı olarak MAİ SAN Elektrik Hırdavat’a ve 2 milyon 186 bin TL pet tedavi ödemesi olarak Yeni Gölbaşı Veterinerlik Sağlık Hizmetleri’ne yapıldı.

DERNEKLERDEN AİLE HESAPLARINA PARA AKTARIMI

Dernek hesaplarından nakit çekilen paraların aile bireylerinin hesaplarına geri aktarıldığı tespit edildi. Bu paralarla Buket Özgünlü'nün şahsi ve aile giderlerinin karşılandığı belirlendi. Nakit çekilen paraların, araç alımı gibi işlemler için kullanıldığı da ortaya çıktı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.