Şehir Plancıları Odasından modern kent yönetmenin anahtarı olacak öneriler!

Ankara Şehir Plancıları Odası, modern ve insan odaklı kentlerin nasıl bir planlanma ve anlayışla yönetilmesi gerektiğini madde madde sıraladı. İşte o öneriler...

Şehir Plancıları Odasından modern kent yönetmenin anahtarı olacak öneriler!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Şehir Plancıları Odası, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçim öncesi, kenti yönetecek olan adaylar için bilimsel temelli bir dizi öneri hazırladı.

Çalışmada iklim krizi, erişilebilirlik, kentsel adalet, afetlere dirençlilik, koruma ve yaşam kalitesi gibi birçok kavramın anahtarı olan doğru ve bilimsel analizlere dayandırılarak yapılan kapsamlı planlama çalışmalarının tüm kentlerde hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca bu şekilde hazırlanan uzun erimli planlarda kamu yararı açısından bilimsel bir gerekçe olmaksızın değişiklik yapılmasının da engellenmesi gerektiği vurgulandı.

Oda, etkin bir planlama anlayışının hayata geçirilmesi için, tüm yerel yönetimlerde nüfus oranında kadrolu, güvenceli çalışma koşullarına sahip şehir plancısı istihdamı sağlanarak meclise sunulan planlama çalışmalarının ya da üretilen hizmetlerin kamu yararı açısından denetiminin sağlanmasını önerdi.

ankara-carpik-kentlesme.jpg

İŞTE O ÖNERİLER: BARINMA HAKKI VE KONUT POLİTİKALARI

"Temel bir insan hakkı olarak barınmayı odağa alan sağlıklı ve adil bir konut politikası; yoksullar, mülksüzler, kiracılar ve öğrenciler dahil toplumun tüm kesimlerini gözetecek şekilde hayata geçirilmelidir. Afet bölgeleri ve bu bölge dışındaki risk altındaki kentlerde göreve gelen yerel yönetimler, barınma hakkını koruyup afetlere karşı dayanıklılığı artıracak şekilde, kapsamlı konut sunumu ve önceden hazırlıklı önlemler geliştirmelidir. Yerel yönetimler kiralık sosyal konut üretimini önceliklendirmeli; herkesin güvenli ve sağlıklı bir konutta barınma hakkına erişimi tesis edilmelidir. Kısa dönemli barınma ihtiyacına özellikle öğrencilerimize yönelik olarak nitelikli ve erişilebilir yurt imkanları sağlanmalıdır. Güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir kentler için uygun altyapı hizmetleri sağlanmalıdır. Kentsel dönüşüm süreçlerinde halkın katılımı sağlanmalı."

SAĞLIK, GÜVENLİK VE YAŞANABİLİRLİK, DOĞAL, KÜLTÜREL, TARİHİ...

"Mirasın korunması yerel yönetimler sadece koruma amacıyla yapılan çalışmalarda değil, atacakları her adımda koruma ilkesiyle hareket etmeli; tüm çalışmalarını doğal çevreyi, yerel kimliği, kültürel ve tarihi miras unsurlarını koruyup geliştirecek şekilde belirlemelidir."

YEREL DEMOKRASİ

"Yerel ekonomilerin güçlendirilmesi ve gelir dağılımındaki adaletsizliklerin giderilmesi hedeflenmelidir. Belirli ilkeler çerçevesinde, üretim ve tüketimi örgütleme adına kooperatifleşme teşvik edilmeli; tarım alanlarının ve tarımsal faaliyetlerin korunarak geliştirilmesi ve erişilebilir sağlıklı yerel gıda temininde aktif rol almalıdır."

mimarlar-odasi.jpg

KATILIMCI BÜTÇE

"Demokratik ve katılımcı bütçe esaslarına göre yerel yönetimlerin bütçeleri hazırlanmalı ve topluma açık olmalıdır. Halkın ihtiyaçları ve öncelikleri, bütçe kaynaklarının yönetiminde en önemli unsur olmalı, belirlenen bütçeler bu ihtiyaç ve önceliklere göre şekillenmelidir. Karar alma süreçleri ve kamusal hizmetlerin sunumuyla ilgili kararlar kamuoyuna açık ve erişilebilir olmalıdır."

ÇEVRE

"Tüm yurttaşların ve ekosistemin tüm bileşenlerinin kentin bir paydaşı olduğu bilinciyle yerel yönetimler çevreye zarar verecek olan uygulamalardan kaçınmalı, tüm ekosistem bileşenlerinin kolektif yararını önceleyen bir tavır geliştirmelidir."

ADALET

"Yerel yönetimlerin tüm kademelerinde cinsiyet eşitliği bir yönetim ilkesi olarak benimsenmeli ve karar alma süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesinin gözetilmesi konusunda ısrarcı olunmalıdır. Yerel yönetimlerde kadınların, gençlerin ve kırılgan grupların temsiliyeti artırılmalı ve karar mekanizmalarında etkin katılımları sağlanmalıdır."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.