Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı’nda yer alan Metin Yurdanur’un ‘Eller’ heykeli yıkılmaya yüz tutmuş durumda!

Ankara’nın en önemli heykellerinden biri olan ve Sıhhiye Meydanı Abdi İpekçi Parkı içerisinden yer alan Metin Yurdanur’un ‘Eller’ heykeli üzerinde çatlaklar ve yıkılmalar mevcut. 1979 yılında yapılan heykel, Ankara’nın simgelerinden biri.

Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı’nda yer alan Metin Yurdanur’un ‘Eller’ heykeli yıkılmaya yüz tutmuş durumda!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Çankaya'da Ankara Büyükşehir Belediyesine ait olan Abdi İpekçi Parkı’nın merkezinde yer alan Eller heykelinde bakımsızlık nedeniyle çatlak ve bozulmalar oluştu. Vatandaşlar duruma tepki göstererek, yerel yönetimlerin bu tarz heykellere sahip çıkmasını istedi.

img-9901.jpg

YAŞANMIŞLIĞIN İMGESİ

Eller heykeli 1979 yılında yapılmasından sonra Türkiye’nin 1980’li yıllarının problemlerine, eylemlerine ve en önemli olaylarına şahitlik etmiştir. Bu tarz heykeller fark edilmese de dönemin her anına şahitlik ediyor ve yaşanmışlığı bünyesinde barındırıyor.

img-9906.jpg

Bu heykel, dönemin Ankara Belediye Başkanı Ali Dinçer tarafından başlatılan kamusal alanda serbest heykel uygulamalarının bir parçası olarak yapıldı. Metin Yurdanur tarafından ortaya çıkarılan Eller heykeli, yıllardan beri Ankara’nın en önemli noktalarından biri olan Sıhhiye Meydanı Abdi İpekçi Parkı’nda Ankaralıları karşılıyor.

img-9914.jpg

ÇATLAKLAR VE YAPISAL DÖKÜLMELER VAR

43 yıl sonra 2022 yılında kendi eserinin restorasyonunu gerçekleştiren Metin Yurdanur, bu durumun çok önemli olduğunu vurgulamıştı. Fakat üzerinden 2 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen bakımsızlık heykelde çatlak oluşmasına ve yapısal dökülmelerin olmasına sebep oldu. Park içerisinde oturan vatandaşlardan biri, şunları ifade etti:

Heykel ile park bir bütün oldu. Yıllardır Abdi İpekçi Parkı'nda bizi Eller heykeli karşılıyor. İnsanların nefes aldığı bu alanda sanat eseri olması bizi çok memnun ediyor. Gençlik yıllarımızdan bugüne heykel buradaydı. Değer verilmesi gereken ve Ankara’nın sembollerinden biri bu eser. Gördüğüm kadarıyla heykelde çatlaklar ve bölgesel dökülmeler var. Yerel yönetimlerin bu tarz heykellere ve sembollere sahip çıkması lazım.

img-9910.jpg

Metin Yurdanur; “Ellerin, beynin ve gözün bir parçası olduğunu düşünüyorum." diyerek bu eserinde çalışan, üreten ve yaratan elleri betimlediğini vurguluyor.

img-9907.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.