Ankara'da simitçiler dertli: 10 lira kurtarmıyor!

Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, hammadde, sigorta, işçi maliyetlerine gelen zamların simitçi esnafının belini büktüğünü söyledi.

Ankara'da simitçiler dertli: 10 lira kurtarmıyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Ankara'da simide temmuz ayında zam geldiğini belirten Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, hammadde, sigorta ve işçi maliyetlerine gelen zamların simitçi esnafının belini büktüğünü söyledi.

SİMİTÇİ ESNAFI AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR!

Ankara'da simide temmuz ayında zam geldiğini vurgulayan Delişbaş, şöyle konuştu:

"Temmuzda simit 10 lira oldu. Aldığımız zam 2 ayda eridi, gitti. 10 TL şu anda 1 TL değerinde. Ekmek 7 lira. Simit ve ekmeğin kıyaslanması da çok doğru değil. Simidin hammaddesi un, susam, su, pekmez ve tuz. Ekmek ise un, tuz ve suyla yapılıyor. Ekmeğin maliyeti simide göre yüzde 70 daha az. Una zam geliyor. Kullandığımız simitlik un yurtdışından ithal ediliyor. Döviz kuru yüksek. Kiralar yüksek. İster istemez bu durum simit fiyatına yansıyor. Biz simide zam yapmak istemesek de zam yapmak durumdayız. Çünkü simitçi esnafının artık kar marjı çok düşük. Para kazanmıyoruz. Ayakta durmaya çalışıyoruz."

img-4413.jpg

Yüksek enflasyon ve hammaddeye gelen zamların simitçi esnafını olumsuz etkilediğini söyleyen Delibaş, esnafın çok zor durumda olduğunu aktardı.

Simide gelen zammın ihtiyaca göre yapıldığını dile getiren Delibaş, “Biz zammı ayakta durabilmek için yapıyoruz. Şu anda para kazanmak ve yeni işletmelerin açılması mümkün değil." dedi.

img-4410.jpg

KİRALAR UÇTU!

Delibaş, "Kira fiyatları uçtu. Kiralar 5 bin liradan 25 bin liraya çıktı. Esnaf kira mı ödesin, hammadde mi alsın yoksa işçinin sigortasını ve maaşını mı ödesin? Bu esnaf ne yapacak?" diye sordu.

KONUT SEKTÖRÜNDE DERİN BİR KRİZ YAŞANIYOR!

Konut sektöründe derin bir krizin yaşandığını ifade eden Delibaş, "Sistem bizi zorluyor. Diyor ki; kurumsal bir firma olacaksın ya da kaybolacaksın." diye konuştu.

img-4415.jpg

Başkan Delişbaş ayrıca zincir marketlerde simit gibi unlu mamullerinin de satıldığını ve bu durumun da küçük esnafı olumsuz yönde etkilediğine işaret etti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.