Tarihin ışığında bugün gerçekleşen önemli olaylar…

‘Tarih tekerrürden ibarettir.’ sözünü hepiniz duymuşsunuzdur ve yaşanan olaylar değişim gösterse de aynı sonuçları olabilir. O yüzden geçmişini bilmek ve geleceğini şekillendirmek önemlidir. anadolugazete.com.tr olarak yaptığımız araştırmada tarihin bugünü ama geçmişin izlerini bu haberde bulabileceksiniz…

Tarihin ışığında bugün gerçekleşen önemli olaylar…
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: SAMET EKER

Tarihin tozlu raflarında kalmış yazılar geçmişin izlerini taşırken geleceğine yön vermek isteyenlere fikir verir. O yüzden günlerin belli önemleri, yazıların anlamları vardır. O yüzden tarihte bugün yaşanmış üç önemli olay haberin içerisinde yerini aldı.

saddam-huseyin.png

SADDAM HÜSEYİN’İN İDAMI VE GELİŞİM SÜRECİ

Geçmişi öğrenmek herkes için önemli olmasa da kültürü, yaşantıyı ve insanlarla beraber toplumları tanımak için önemlidir. Geçmişte yaşanan olaylar geleceğe iz bırakabilir. O yüzden günlerin anlamlarını veya tarihin belli kesimlerini ve yaşanmışlıkları öğrenmek gereklidir. Tarihte bugün yaşanmış en büyük olaylardan biri Irak’ın beşinci Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in 30 Aralık 2006 yılında asılarak idam edilmesidir.

Yaşanan olayları hatırlayacak olursak; Saddam Hüseyin ile beraber Irak güçlü ve hızlı bir ekonomik güç içerisinde büyümeye devam etti. Ama Saddam Hüseyin devlet içerisindeki otoritesini sağlamlaştırdı. Böylece Irak’ın beşte birini oluşturan Sünni Araplar devletin önemli kademelerinde yerini aldı. Şii ve Kürtlere karşı pek çok kez sindirme girişiminde bulunan Saddam Hüseyin, asıl İsrail’e karşı tutumları ile tanındı ve Arap dünyasında saygınlık kazandı. Bu durumdan dolayı Batı dünyası Saddam Hüseyin’i her zaman diktatör olarak tanımladı.

Saddam Hüseyin’in yönetimi döneminde binlerce insan hayatını kaybetti ama asıl olay ABD ve Birleşik Krallık öncülüğünde Irak’ta kitle imha silahı var denilerek koalisyon güçlerinin ülkeyi işgal etmesi ile başladı. Yargılanan Saddam Hüseyin 148 Iraklı Şii’nin ölümden sorumlu tutuldu ve asılarak idam edildi.

israil-vatikan.jpg

VATİKAN VE İSRAİL

Gündemde olan Filistin-İsrail Savaşı her geçen gün şiddetlenerek devam ediyor. İşgal edilen topraklar, yürütülen stratejik olaylar ve İsrail için önemli olan büyük günlerden biri de İsrail ve Vatikan'ın karşılıklı olarak birbirlerini tanıma kararı oldu.

Vatikan bilindiği gibi bir şehir devleti ve Hıristiyanlığın bir mezhebi olan Katoliklerin yönetim merkezi. Şehir devlet olan Vatikan, Roma’da yer alıyor ve bağımsız bir devlet. Papa’nın sözleri yasa hükmünde olan ve monarşi ile yönetilen devletin 1993 yılında İsrail’i tanıması o günden bugüne önemli gelişmelerin yaşanmasına sahne oldu. Yahudilik inancına sahip İsrail ile Katolik Vatikan birbirini tanıdı. Vatikan tarafından tanınan İsrail böylece dünyadaki Katolik Hıristiyanlar tarafından da tanınmış oldu.

enflasyon.jpg

ENFLASYON YÜZDE 106 OLDU

1980’ler Türkiye tarihi için karanlık bir dönem olarak hafızalara kazındı. Tabii ki yaşanan olaylar toplumu etkilediği gibi ekonomiyi de derinden etkiliyor. Dışa açık olmayan ve kendi içine dönük bir toplum olan Türkiye, 1980'de ikiye bölünmüş vaziyette. Bununla beraber yoksul kesim daha da yoksullaşmakta, siyasi tartışmalar zirve yapmakta ve askeri yönetim alttan alta siyasileri tehdit etmektedir...

Darbeler bu ülkenin her zaman bir gerçeği olmuş ve 12 Eylül darbesi ile beraber askeri yapı yönetime el koydu. Ekonomik çöküş zirve yaptı ve 30 Aralık 1980 tarihinde yıllık enflasyon yüzde 106’yı gördü.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.