Tarihin tozlu raflarından geçmişi anlatmak için tarihte bugün; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ilk yüz nakli ve Deprem Dede

Tarih unutulmaya, öznelleştirmeye çok müsait bir bilim dalı olsa da tekrar edildiğinde ve düzgün yansıtıldığında yeniden hatırlanmasına mümkün olacaktır. Bundan dolayı anadolugazete.com.tr olarak tarihe ışık tutmaya ve önemli olayları size yansıtmaya devam edeceğiz.

Tarihin tozlu raflarından geçmişi anlatmak için tarihte bugün; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ilk yüz nakli ve Deprem Dede
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Anadolugazete.com.tr olarak tarihte bugün serimizde bu hafta Türkiye’nin yakın tarihinde önemli gelişmeleri sizler için hazırladık ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini, ilk yüz naklini ve Deprem Dede’nin vefatını haberimizde yazdık.

1-001.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

AK Parti'nin 18 maddeden oluşan ve "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini" içeren Kanun teklifi, 339 oyla kabul edilerek yasalaştı. Türkiye'de 16 Nisan 2017'de gerçekleşen referandum sonucunda onaylanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 9 Temmuz 2018 itibarıyla hayata geçti. Kuvvetler ayrılığı prensibine dayalı bu sistem, başkanlık tipi bir hükümet modelini benimsemektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın sekizinci maddesine göre, yürütme yetkisi ve görevi artık cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılıyor.

cumhurbaskanligi.jpgBu değişiklikle birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin hükümet kurma yetkileri, halk tarafından seçilen cumhurbaşkanına devredildi. Cumhurbaşkanı, devletin başı olup, yürütme yetkisi de tamamen kendisine aittir. Dünya genelinde daha önce uygulanmamış bir model olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez hayata geçirildi. Başkanlık sisteminden farklı olan bu idari yapı, anayasa hukuku literatüründe yeni bir dönemi temsil etmektedir.

yuz-nakli.jpg

İLK YÜZ NAKLİ

Antalya'nın Manavgat ilçesinde dünyaya gelen Uğur Acar'ın hayatı, henüz 1 aylıkken evde çıkan yangında yüzünün yüzde 90'ında kalıcı hasar oluşmasıyla trajik bir döneme girmişti. Ancak, 21 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatı, Acar'ın yaşamını tamamen değiştirdi. Uğur Acar, yüzündeki yanık nedeniyle 19 yıl boyunca toplumdan soyutlanmış, çocuklar korktukları için alışveriş merkezleri ve parklara gidememişti. Ancak, umut dolu bir döneme adım atması, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin gerçekleştirdiği yüz nakliyle mümkün oldu. Türkiye'nin ilk yüz nakli operasyonu, Uğur Acar'a yepyeni bir görünüm ve hayat kazandırdı. Prof. Dr. Ömer Özkan liderliğindeki ekip, başarılı ameliyatla Acar'ın yaşamını olumlu yönde etkiledi. Yapılan bu tarihi operasyon, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de dikkat çekti.

deprem-dede.jpg

DEPREM DEDE VEFAT ETTİ

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı ve topluma deprem bilinci aşılamak için özveriyle çalışan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 21 Ocak 2013’te 71 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye'de ‘Deprem Dede’ olarak tanınan ve özellikle çocuklara yönelik deprem bilincini artırmak adına yürüttüğü projelerle bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın vefatı, ülkemizde büyük bir üzüntü yaratmıştı. Ülke genelindeki birçok okulda öğrencilere deprem bilincini aşılamaya yönelik seminerler düzenleyen Işıkara, sadece bilimsel bilgiyle değil, duygusal anlatımıyla da büyük takdir topluyordu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.