TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik: Et ve süt fiyatlarını yetiştirici ve üretici birlikleri belirlemeli

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yetiştiricilerin emeğinin takdir edilmesi gerektiğini belirterek, ürettikleri ürünlerin fiyatlarının Birlikler tarafından belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik:  Et ve süt fiyatlarını yetiştirici ve üretici birlikleri belirlemeli
Yayınlanma:

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yetiştiricilerin ürün fiyatlarını kendilerinin belirleyemediğini ve bu durumun üreticilerin aleyhine olduğunu ifade etti.

ET VE SÜT FİYATLARINI YETİŞTİRİCİ VE ÜRETİCİ BİRLİKLERİ BELİRLEMELİ

Yemin hammaddelerinin çoğunlukla ithal edilmesinin ithalatçılara kazandırdığını söyleyen Çelik, kasaplık hayvan veya et ithalatının de yerli yetiştiricilerin zararına olduğunu söyledi. Süt fiyatlarının da sanayiciler tarafından belirlendiğini dile getiren Çelik, taleplerinin et ve süt fiyatlarının Yetiştirici ve Üretici Birlikleri tarafından belirlenmesi olduğunu belirtti. Bu şekilde, yetiştirici birliklerinin pazarda etkin bir rol alarak fiyatları belirlemesi durumunda üreticilerin hak ettikleri değeri alacaklarını ve bu sayede üretimlerine daha fazla motivasyonla devam edeceklerini ifade etti. Çelik, üreticinin kazancı ile maliyetleri arasındaki dengeyi sağlanmazsa, yıllar geçse de durumun değişmeyeceğini ve kaybedenin üretici ve tüketici, kazananın ise başkaları olacağını belirtti.

32 MADDEDEN OLUŞAN BEŞ YILLIK BİR EYLEM PLANI HAZIRLANDI

Çelik, hayvancılıkta üretimin artırılmasının et ve süt fiyatlarında istikrar sağlayacağını vurgulayarak, üreticilerin kazanç elde etmesinin önemine dikkat çekti. Çelik, üreticilerin para kazanamaması durumunda sektörden çekilebileceğine işaret ederek, anaç hayvanlardaki azalmanın büyükbaş hayvancılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Anaç hayvan sayısındaki azalmanın telafisinin uzun bir süre gerektirdiğine dikkat çeken Çelik, günü birlik ithalat politikalarının yerine üreticileri koruyacak ve genç nüfusu hayvancılığa yönlendirecek politikaların uygulanması gerektiğini söyledi. TÜDKİYEB olarak 2023-2028 yıllarını kapsayan 32 maddeden oluşan beş yıllık bir eylem planı hazırladıklarını belirten Çelik, bu planın biran önce uygulamaya konulmasını talep ettiğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan beklentilerinin, 5 yıllık eylem planlarının değerlendirilerek biran önce hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

KÜÇÜKBAŞ ET TÜKETİMİ ÖZENDİRİLMELİ

Çelik, kırmızı et sorununun çözüm adresinin küçükbaş hayvancılık olduğunu vurgulayarak, küçükbaş hayvan sayısının artırılması ve verimlerinin yükseltilmesinin çözüm formülü olduğunu belirtti. Çelik, kuzu etinin değerli olduğunu ve bunu sağlamak için meralardan kaba yem üretimine, çoban sorunundan girdi maliyetlerinin düşürülmesine kadar bir dizi tedbir alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, küçükbaş et tüketiminin özendirilmesi ve teşvik edilmesinin önemine vurgu yaptı. Çelik, 2024'ün küçükbaş hayvancılığın hamle yılı olması için yoğun çaba harcanması gerektiğini belirterek, bu sayede kırmızı ette yaşanan sorunların en aza indirilebileceğini ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.