TÜİK verileri açıklandı: Temmuz ayında konut satışları artış gösterdi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında konut satışlarının bir önceki yıla göre arttığını duyurdu. İpotekli konut satışlarının ise yüzde 20 oranında azaldığı belirtildi. En çok konut satan üç ilin arasında Ankara da yer aldı. İşte detaylar...

TÜİK verileri açıklandı: Temmuz ayında konut satışları artış gösterdi!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, temmuz ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artış gösterdi. Temmuz ayında toplam 127 bin 88 konut satışı gerçekleşti. Bu dönemde konut satışlarının en yüksek olduğu iller İstanbul, Ankara ve Antalya olurken; en düşük satışların gerçekleştiği iller ise Ardahan, Hakkâri ve Bayburt oldu.

ANKARA İLK ÜÇ'TE YER ALDI

Temmuz ayında en yüksek konut satışının yapıldığı iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya oldu. Bu iller, konut piyasasının en canlı olduğu bölgeler olarak dikkat çekti.

İPOTEKLİ SATIŞLARDA DÜŞÜŞ

Temmuz ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 azalarak 11 bin 496 oldu. İpotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde ise ipotekli konut satışları yüzde 53,8 azalarak 62 bin 911 olarak kaydedildi. Temmuz ayında ipotekli satışların 2 bin 786'sı, ocak-temmuz dönemindeki ipotekli satışların ise 14 bin 962'si ilk el satışlardan oluştu.

Temmuz ayında diğer konut satışları yüzde 21,7 artarak 115 bin 592 oldu ve toplam konut satışlarının yüzde 91'ini oluşturdu. Ocak-temmuz döneminde diğer konut satışları yüzde 13 artışla 609 bin 251'e ulaştı.

SIFIR KONUT SATIŞLARI YÜKSELDİ

İlk el konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,9 artış göstererek 40 bin 784 oldu. Bu satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 32,1 olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde ilk el konut satışları ise yüzde 5,6 artışla 214 bin 108 oldu.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI ARTTI

İkinci el konut satışları temmuz ayında yüzde 10,8 artışla 86 bin 304 oldu ve toplam konut satışlarının yüzde 67,9'unu oluşturdu. Ocak-temmuz döneminde ikinci el konut satışları ise yüzde 3,1 azalışla 458 bin 54 olarak kaydedildi.

YABANCIYA KONUT SATIŞLARI DÜŞÜŞTE

Temmuz ayında yabancılara yapılan konut satışları yüzde 16,1 azalarak 2 bin 350 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Yabancılara en fazla konut satışı yapılan iller sırasıyla Antalya, İstanbul ve Mersin oldu. Ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı ise Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Almanya vatandaşlarına yapıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.