Türk Devletleri Teşkilatı'ndan ortak harita projesi için ilk adım

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ülkeleri, haritacılık alanında iş birliğini derinleştirmek ve ortak harita çalışmaları başlatmak amacıyla bir araya geldi.

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan ortak harita projesi için ilk adım
Yayınlanma:

30 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Ankara'da Harita Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde düzenlenen TDT Haritacılık Kurumları Başkanları 1. Toplantısı, bu alandaki çok taraflı ilişkilerin güçlenmesine yönelik önemli bir platform oldu.

Toplantıda, TDT üye ve gözlemci ülkelerin ulusal ve askeri haritacılık kurum temsilcileri, harita üretiminde deneyim paylaşımı, eğitim ve danışmanlık hizmetleri gibi konular üzerinde durdu. Ayrıca, ortak standartlar oluşturulması ve harita veri tabanlarının paylaşımı gibi hedefler belirlendi. Toplantının sonunda imzalanacak olan deklarasyon ile Türk Devletleri arasında haritacılık iş birliğinin temelleri atılacak.

aw298208-06.jpg

MİLLİ SAVUNMA BAKAN YARDIMCISI ALPAY SÖZ ALDI

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, toplantının Türk devletleri arasındaki iş birliğini güçlendirme yolunda önemli bir adım olduğunu vurguladı. Alpay, tarih boyunca Türk devletlerinin haritaları stratejik yönetim ve askeri planlamada etkin bir şekilde kullandığını belirterek, bugünkü modern haritacılık çalışmalarının köklerinin bu güçlü mirasa dayandığını söyledi.

aw298208-07.jpg

HARİTACILIK ÇALIŞMA GRUBU KURULUYOR

Toplantının bir diğer önemli sonucu ise Haritacılık Çalışma Grubu'nun kurulması kararı oldu. Bu grup, üye ülkeler arasında ortak projeler yürütecek ve harita üretim süreçlerini koordine edecek. Aynı zamanda, gelecekteki iş birlikleri için yıllık toplantılar düzenlenmesi planlanıyor. Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp ise teknoloji ve bilgi paylaşımının giderek önem kazandığını belirterek, bu yeni iş birliğinin Türk dünyası için stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

aw298208-03.jpg

GELECEĞE YÖNELİK ORTAK ADIMLAR

TDT Haritacılık Çalışma Grubu'nun hedefleri arasında, ortak Türk alfabesinin ardından, haritacılık alanında da benzer şekilde ortak projelerin hayata geçirilmesi yer alıyor. Tümgeneral Alp, haritacılık çalışmalarının savunma, güvenlik ve kalkınma alanlarına katkı sağlayacağını belirtti.

Toplantıya, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TDT Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov ve altı farklı ülkeden toplam 22 temsilci katıldı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.