Türkiye'nin ilk açık hava müzesi: Beypazarı Yaşayan Müze

Ankara, Türkiye'de bir ilk olan Beypazarı Yaşayan Müze'ye ev sahipliği yapıyor. Osmanlı kültürünü, gelecek kuşaklara canlandırmalı bir şekilde anlatan bu müze, geçmişi günümüze taşıyan farklı değerlerden biri olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Türkiye'nin ilk açık hava müzesi: Beypazarı Yaşayan Müze
Yayınlanma:

Ankara Beypazarı'nda bulunan Yaşayan Müze, Osmanlı kültürünü yakından tanımak isteyen kişilerin mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden bir tanesi. Müzenin mimarisi ve içerisinde canlandırmalı olarak yapılan aktiviteler, sizi o dönemin içindeymişsiniz gibi bir hisse büründürecek.

TÜRKİYE'NİN İLK AÇIK HAVA MÜZESİ

Yurt dışında daha çok rastlanılan açık hava müzelerinin Türkiye'deki ilk örneği olan Beypazarı Yaşayan Müze, 2007 yılında Dr. Sema Demir'in çalışmaları doğrultusunda kurulmuştur. Osmanlı mimarisini yansıtan müze ise, eski Beypazarı evlerinden olup, ilçedeki ilk kadın öğretmen olan Fatma öğretmenin eşi Abbaszade Ali Bey tarafından yaptırılmıştır.

Yaşayan Müze, adından da anlaşılacağı gibi içerisinde dönemin kültürünü birebir yaşamak adına, uygulamalı olarak çeşitli etkinliklerin yapıldığı bir yerdir. Bu yönüyle diğer müzelerden farkını ortaya koyarken, ziyaretçilerine unutulmaz ve eğlenceli anlar yaşatmaktadır.

muze.jpg

OSMANLI TÜRK KÜLTÜRÜNÜ UYGULAMALI OLARAK ÖĞRENİN

Burayı ziyaret eden kimseler, sadece müzeyi gezip görmekle yetinmez kurgu, canlandırma gibi farklı tekniklerle o kültürün ve dönemin içinde bir yolculuğa çıkarlar. Osmanlı- Türk kültürünü yaşatmak adına sadece maddi olana değil manevi olana da büyük önem atfedilen müzede, Karagöz ve Hacivat gösterileri, masal anlatımları gibi etkinlikler de yapılmaktadır.

Yaşayan Müze'de Ebru Sanatı, Türk Kahvesi, Kurşun Dökme gibi kültürel değerleri uygulamalı olarak deneyimleyebilirsiniz. Müzede, “Geç Osmanlı Döneminde İlan-ı Aşklar, Gelin Kınan Kutlu Olsun, Masal Masal İçinde, Masal Yaşayan Müze İçinde, Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları, Mitolojiden Tarihe Tufan ve Aşure” gibi birçok sergiye de yer verilmektedir.

Sizler de hem kültürümüzün zengin değerlerini öğrenmek hem de keyifli bir zaman geçirmek için Yaşayan Müze'yi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.