Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde Ankara'nın tarihi ve kültürel mirası çalıştayda masaya yatırıldı!

Cumhuriyetin 100. yılına özel düzenlenen çalıştayda, Ankara’nın tarihi ve kültürel değerleri masaya yatırıldı. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte, başkentinin kültürel mirası ve korunması gereken değerleri tartışıldı.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde Ankara'nın tarihi ve kültürel mirası çalıştayda masaya yatırıldı!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı”, Altındağ Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde gerçekleştirildi.

panel3.jpg

Çalıştayda, Ankara’nın tarihi ve kültürel mirası, uzman isimlerin katılımıyla derinlemesine ele alındı. Çalıştaya, Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup katılarak, başkentin tarihi ve kültürel değerleri üzerine açıklamalarda bulundu. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Projeler Koordinatörü Bekir Ödemiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan da Ankara’nın tarihini ve kültürel dokusunu konu alan konuşmalarında bulundular.

ibo.jpg

"ANKARA BÜROKRASİ VE SİYASETTEN İBARET DEĞİL"

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Ankara’nın sadece bürokrasi ve siyasetten ibaret bir şehir olmadığını vurgulayarak, şehrin 5 bin yıllık tarihine şu sözlerle dikkat çekti, “Yaşadığımız şehrin yalnızca başkent olmadığını, başkent olmasının yanı sıra 5 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve sadece bürokrasi ile siyasetten ibaret olmadığını anlatmak üzere yola çıktık. Ankara’da 30 yıldır gazetecilik yapıyorum ve deneyimlerime dayanarak şunu söylemek istiyorum: 2 bin yılına kadar Ankara, kendi kaderine terk edilmişti. Ancak 2 bin yılından sonra, Ankara tarihinin büyük bir bölümünü oluşturan Altındağ'ın, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından kazandırdıkları ile Ankara'nın tarihi ve kültürel mirasının ne kadar önemli olduğunu gördük. Şu anki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’ın da destekleriyle, Ankara’nın tarihi ve kültürüne ciddi anlamda katkılar sunulduğuna tanık oluyoruz. Bugün bu çalıştayda da belki Ankara'ya dair ilk kez duyacağınız tarihi ve kültürel noktalar ele alınacak."

ahu.jpg

"ANKARA ALTINDAĞ OLMADAN EKSİK KALIRDI"

Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup ise Altındağ’ın tarihine yönelik yapılan çalışmaları anlatarak, Altındağ’ın sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin önemli bir kültür merkezi olduğunu belirtti. Özyakup sözlerine şu şekilde devam etti, “Bugün Altındağ çok değişti, yerli ve yabancı turistlerin Ankara’da en çok ziyaret ettiği bir yer haline geldi. 2004 yılında, Belediye Başkanımız Veysel Tiryaki ile birlikte Altındağ’a farklı bir gözle bakmaya başladık. Ankara’nın en tarihi ve turistik bölgesi olan Hamamönü’nü canlandırdık. Ulucanlar Cezaevi Müzesi ve Altındağ’ın birçok bölgesinde yaptığımız restorasyon çalışmaları sayesinde, bugün bu alanlar çalıştaylara ev sahipliği yapar hale geldi. Altındağ, Ankara’nın tarihine tanıklık eden önemli bir bölgedir. Altındağ’ı Ankara’dan çıkardığınızda, Ankara Altındağ’sız eksik kalırdı. Eğer Ankara’nın tarihini ve kültürünü konuşacaksak, aslında Ankara’yı konuşuyoruz demektir. Kimlikli bir kent olmak için mücadele etmemiz gerekiyor ve biz de bu mücadeleyi veriyoruz.”

panel.jpg

"BELEDİYECİLİK ŞEHRİN KİMLİĞİNE SAHİP ÇIKMAKTIR"

Özyakup, belediyeciliğin yalnızca alt yapı hizmetleriyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda kentin kültür ve tarihine sahip çıkmak anlamına geldiğini de sözlerine ekledi, “Belediyecilik sadece çöp toplamak ya da yol yapmak değildir; aynı zamanda bir kentin kültür ve tarihine sahip çıkmak anlamına gelir.”

ÇALIŞTAY PANELLER EŞLİĞİNDE DEVAM ETTİ

Çalıştay, açılış konuşmaların ardından çeşitli panellerle devam etti. Katılımcılar, Ankara’nın geçmişinden günümüze uzanan tarihi dokusunu, kültürel mirasını ve başkentin geleceğine dair projeleri tartıştılar.

panel2.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.