Ulucanlar Sanat Sokağı ile canlandı

anadolugazete.com.tr olarak bu hafta Ankara'nın bir başka kültür sanat noktasındayız. Ulucanlar Sanat Sokağı'ndaki atölyesine konuk olduğumuz Emine Şebnem Selçuk, Ebru sanatının inceliklerini ve çalışmalarını anlattı.

Ulucanlar Sanat Sokağı ile canlandı
Yayınlanma:

UNESCO tescilli Ebru sanatı Ankara'nın da kültür noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Ulucanlar Sanat Sokağı, Başkent'in renkli ve farklı yüzü olarak birçok sanat atölyesini içerisinde barındırıyor. Sanatçı Emine Şebnem Selçuk atölyesinde anadolugazete.com.tr'ye Ebru Sanatı ve Ulucanlar Sanat Sokağı'nı anlattı...

ebru2.jpg

EBRU SANATIYLA NE ZAMAN TANIŞTINIZ?

Ebru çalışmalarıma 14 yaşında başladım. Dedem rahmetli Mehmet Şükrü Selçuk, hat sanatçısıydı. Kültür Bakanlığı'na ait duvar yazıları vardır.
20 yılı aşkın süredir el sanatlarının hemen her dalında çalışmalar yaptım. Ebru eğitimime Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslar, Kültür Bakanlığı eşliğinde aldığım kurslar ve çeşitli atölyelerle başladım. 2014 yılından beri çalışmalarıma Ulucanlar Sanat Sokağı'nda devam ediyorum. Hacettepe Üniversitesi Seçmeli Dersler Koordinatörlüğü'ne bağlı olarak Ebru dersleri veriyorum. Ebru dalında açtığım ulusal ve uluslararası kişisel ve karma sergilerim mevcut.

GELENEKSEL SANATLAR UNUTULUYOR MU?

Ebru sanatı geleneksel bir Türk sanatıdır. Kültür Bakanlığı tarafından kaybolmaya yüz tutmuş 100 geleneksel el sanatları kapsamına alınmış ve destekleniyor. Bu sebeple, halk eğitimlerinde az öğrenciniz olsa bile sınıf açabilirsiniz. Diğer kurslara 12 kişiyle açmanız gerekirken Ebru, Çini, Yorgancılık, Semercilik gibi kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar için öğrenciniz az olsa bile sınıf açabilirsiniz. Bu konuda desteklenen bir sanat dalı. Biteceğini düşünmüyorum.

ebru4.jpg

''7'DEN 77'YE ÖĞRENCİLERİMİZ VAR''

İnsanlar Ebru'yu çok seviyor. Suyun üstünde resim yapıyoruz bir nevi. 3, 5 yaşındaki çocuklar için bile onların seviyesine uygun çalışmalar yapabiliyoruz. Suyun üstünde boyaların çiçek çiçek açması insanların çok hoşuna gidiyor. İlkokul öğrencileri, gençler, yabancılar, yaşlılar Ebru'yu sevmeyen yok. 2014 yılında UNESCO'ya Ebru'nun bir Türk sanatı olduğunu kabul ettirdik. Kültürümüzün önemli bir unsuru olan Ebru sanatı, 2014'ten bu yana başka bir ülkenin sahiplenemeyeceği tamamen bize ait bir sanat. Ebru'yu UNESCO insanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kayıt ettirmiş olmak büyük bir mutluluk veriyor.

ULUCANLAR SANAT SOKAĞI

Altındağ Belediyesi tarafından restore edilen Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara'ya kazandırılan bir kültür sanat merkezi. Müzenin yarı açık bölümü, Sanat Sokağı adıyla çeşitli sanat etkinliklerine ve atölyelere ev sahipliği yapıyor. Merkezde bulunan atölyeler, çocuklar ve gençler için geleneksel ve modern görsel sanatları öğrenme imkanı sunuluyor. Sanat Sokağı'nda Keçe, Ahşap Oymacılığı, Yağlı Boya gibi çeşitli sanat dallarında eğitim alınabiliyor.

BİREYSEL OLARAK PAHALI, ORTAK KULLANIMDA UCUZ BİR SANAT DALI

Burada boyaları kendim hazırlıyoruz ve ortak kullanıyoruz. Fakat boya, fırça gibi tüm malzemeleri kendimiz alsak ucuz bir sanat dalı olduğunu söyleyemem. Piyasada bulunan herhangi bir boyayı kullanmıyoruz. Özel Ebru boyalarını ve firmalarını kullanıyoruz; fırçalarımızın sapları gül dalı uçları at kılıdır. Dolayısıyla ortak çalışma alanında daha az maliyetli bir sanat dalına dönüşebilir.

ÖZEL BİREYLERİNİN GELİŞİMİNDE SANAT ÇOK ETKİLİ

Özel bireylerin gelişiminde sanatın çok etkili olduğunu söyleyebilirim. Hem benim hem diğer arkadaşlarımın dokunup çok ciddi değişimler gördüğümüz çok arkadaşımız var. İçine kapanık birisi olarak tanıdığımız otistik bir gencimiz şu anda tiyatro ve ahşap yapıyor ve kadrolu bir işi var. Böyle o kadar çok örnek var ki, içine kapanık bir çocuğun tiyatroda başrol oynadığını görmek sanatın ne kadar etkili olduğunu gösteriyor bizlere.

ebru3-001.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.