Yavaş: “Ankara’yı marka şehir yapacağız”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ATO Congresium’da düzenlenen “Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları”nda “Marka Şehirler” konulu panele katıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ATO Congresium’da düzenlenen “Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları”nda “Marka Şehirler” konulu panele katıldı.
Gençlerin yoğun alkışları eşliğinde konuşmasına başlayan ve sözlerine “kendi değerlerimizin farkına varmalıyız” diyerek devam eden Başkan Yavaş, Başkent’i marka şehir yapmak istediklerini söyledi.
ÖNCE FARKINDALIK
“Ankara’yı marka şehir yapacağız” sözünü verdiklerini belirten Başkan Yavaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Marka kent dendiğinde milyonlarca turistin geliyor olması lazım bir kente. Bazı özelliklerinin öne çıkarılması lazım… Ankara dendiği zaman o değerler mutlaka akla gelmeli, 24 saat yaşayan bir kent olması gelmeli yoksa ailelerle bir arada bulunamadığımız, komşularla gezemediğimiz, anıları biriktiremediğimiz bir kent olur. Yaşım itibarıyla söylemek istiyorum, Ankara’da birçok anılar var. Var olanları koruyarak bu anıları ortaya çıkartabiliriz, tanıtabiliriz. Başkent’in her ilçesinde somut miras ve somut olmayan kültür mirası var. Birçoğumuz müzelerin yerini bilmiyor, tanımıyor. Marka olmanın yolu farkındalık yaratmaktan geçer. Kendi masallarımızın, hikayelerimizin, folklorumuzun, oyunlarımızın, müziklerimizin, lezzetlerimizin farklı olduğunu görmemiz, farkına varmamız lazım.”
BEYPAZARI ÖRNEĞİ
Beypazarı Belediye Başkanı olduğu dönemini örneklerle anlatan Başkan Yavaş, şöyle konuştu:
“İlçede yaşayanlara yöresel yemeklerinizi turistlere satacaksınız demiştim. Bana niye bizden alsınlar demişlerdi ama zaman içinde kendi yaptıkları, ürettikleri ürünün hem geleneksel üretim biçiminden hem de imalatı dolayısıyla binlerce yıllık lezzet olduğunun farkına vardıktan sonra keyifli keyifli turistlere anlatmaya başladılar. Bu yüzden kendi yerel değerlerimizin farkına varmalıyız. Ankara, İç Anadolu kenti haline gelmiştir bugün. Bu kültürü harmanlıyoruz ama farkında değiliz. İç Anadolu merkezi oluyoruz, merkezinde de Ankara var. İhmal edilmiş değerlerimizden biri de termal sular. Prag’a gidenler mutlaka 5-6 bin nüfuslu bir yer olan Karlovy Vary’i bilir. Küçücük yer olmasına rağmen bütün dünya termal tedavi için oraya gidiyor. Halbuki termal sular bizde de mevcut. Haymana var, birçok ilçemiz var. Sondaj vurunca her yerden sıcak su çıkıyor. Biz de İskandinav ülkelerine pazarlama yapılabiliriz, termal tedavilerle ön plana çıkıp tanınabiliriz. Sağlık turizmini geliştirebiliriz.”
ORTAK AKIL VURGUSU
Ankara Ticaret Odası ve Meslek kuruluşları ile ortak akılla bir araya gelerek Başkent’in gelecek 50 yılının turizm planlamasını yapmak istediklerinin altını çizen Ankara Büyükşehir Belediye Bakanı Mansur Yavaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Başkentimizin ekonomik olarak zenginleşmesine sebep olmak ve daha güzelleşmesini sağlamak için mutlaka marka kent olmalıyız… Artık şehirler yarışıyor. Bu yarışa dahil olmalıyız, buna dahil olmanın yolu da üniversiteler, meslek odaları ve STK’lar ile ortak yön çizmekle başlayacaktır. Değerli gençlerin beyin göçüyle dışarıya gitmesinin önüne geçmeliyiz. Bununla ilgili belediye olarak çalışmalarımız var. Bilişim konusunda gençlerin projeleri var. Teknokentlere giden gençler de fikirlerini bize iletebilir, başvurabilir. Ankara’yı dünyadaki bilinen, tanınan kentler seviyesine çıkarmamız gerekiyor.”
FUAR ALANI
Ankara’nın tanıtımı için fuarların önemine dikkat çeken Başkan Yavaş, Akyurt’ta yapımı devam eden fuar alanını bir an önce bitirmek istediklerini söyledi ve şunları söyledi:
“Bir yılda Anıtkabir’i 6,5 milyon kişi ziyaret ediyor. Bunlardan 2 milyonu, 3 milyonunu dışardan geliyor. Belediye olarak bu kişilere Ankara’da gidilecek yerlerle ilgili broşür dağıtıyoruz. Ancak Ankara’da 5 yıldızlı otel kapasitesi 25 bin… Bunların 100 bini kalmak isterse yer yok, eğlenecekleri yer yok. Başkent’e turist gelmeye başladığı andan itibaren bu yerlere ihtiyaç olacak. Ankara için bir diğer çalışmamız ise fuar alanı. Bir an önce bitirmek istiyoruz. Yeri yanlış şeklinde tartışmalar var. Ben kent planlayıcısı değilim ama kent ortasına yapılmayacak kadar da aklımız çalışıyor. Mevcut yeri gayet iyi, havaalanına da yakın. O fuar alanı bittikten sonra Altındağ’da, Çubuk’ta 4-5 yıldızlı oteller olmak zorunda. Un var, su var, şeker var helva yapacak kimse yok… Ben yaparım demiyorum ama hepimiz bir araya gelerek helvanın en güzelini yapacağımızdan hiç şüphem yok.”
BAŞKAN YAVAŞ MOBİL UYGULAMA İÇİN GENÇLERDEN DESTEK İSTEDİ
Akıllı kent uygulamaları kapsamında hayatı kolaylaştıracak mobil uygulamaları hayata geçirmeye hazırladıklarını açıklayan Başkan Yavaş, gençlere seslenerek, “Mobil uygulama yapıyoruz. Dünyada örneği tek olacak, iddialıyız. Bazı sürprizler olacak. Tanınması için birlikte çalışalım. Eksik varsa bizlere yardımcı olun, bizler sizin kadar bunun içinde değiliz, sizler kadar maharetli değiliz. Gelin bize destek olun. Belediyenin mobil uygulaması ile dünya birincisi olalım” dedi.
ATO Başkanı Gürsel Baran’ın teşekkür plaketi takdim ettiği Başkan Yavaş, ATO Congresium’da açılan Büyükşehir Belediyesi’nin tüm stantlarını da gezdi. ANFA Güvenlik K9 köpeklerinin gösterisini Başkentlilerle birlikte izleyen Başkan Yavaş’a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
MAVİ KAŞIK PROJESİ
Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mavi Kaşık Projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Henüz hayata geçmedi ama tasarımını yaptık. Yer de bulduk inşallah birkaç ay içerisinde "Mavi Kaşık" projesini hayata geçireceğiz. İnsanlar ne yediklerini bilecekler. Satın aldıkları ürünlerde ‘Mavi Kaşık’ amblemini görürlerse bilecekler ki o Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gıda güvenliği laboratuvarı onayından geçmiş ve afiyetle yiyebilecekler.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.