Yaz yağmurları Ankara barajlarına etki etti mi?

Ankara, iklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde hissederken, yaz mevsiminde alışılmadık yağışlı hava durumu barajlardaki su seviyesini önemli ölçüde artırdı. İşte detaylar...

Yaz yağmurları Ankara barajlarına etki etti mi?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) verilerine göre, Başkent'te bulunan 10 barajdan altısında su seviyesi yüzde 59'un üzerinde. 10 barajdaki toplam su oranının ortalaması ise yüzde 42,75’e ulaştı.

BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİNDEKİ ARTIŞ

Ankara’da son yıllarda yaz mevsimi, vatandaşlar için alışılmadık bir şekilde yağmurlu geçiyor. Bu durum, kentin su kaynaklarına olumlu yansıdı. ASKİ’nin verilerine göre, 2023 Aralık ayında ortalama su oranı yüzde 37,03 iken, 2024 Temmuz ayında bu oran yüzde 42,75’e çıktı. Kente su sağlayan 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp hacimli barajlardaki genel doluluk miktarı, 12 Aralık 2022'de 462 milyon 776 bin metreküp ile yüzde 29,19 seviyesindeyken, 2023 yılının aynı gününde 587 milyon 71 bin metreküpe yükselerek yüzde 37,03 seviyesine ulaştı.

baraj.jpg

YAĞIŞLARIN ETKİSİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara için sık sık sağanak ve taşkın uyarılarında bulunuyor. Son değerlendirmelere göre, Türkiye yeni bir yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Hava tahmin uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, yağışların devam edeceğini belirterek, “Çarşamba günü Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları; Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır çevrelerinde; İç Anadolu'nun güney ve doğusu Konya, Aksaray, Niğde, Kayseri, Sivas çevrelerinde; Doğu Akdeniz'in genelinde ve Isparta çevrelerinde yağışların görülmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

HAVA SICAKLIKLARINDA DÜŞÜŞ

Yavuz, hava sıcaklıklarının düşeceğini ve yağışlı havanın etkisini sürdüreceğini ifade ederek, “Perşembe, cuma ve cumartesi günü bu sistemin etkisi altında kalacağız. Kuzey iç ve güney kesimlerde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların görülmesini bekliyoruz. Özellikle cuma günü, İstanbul'un Karadeniz kıyıları, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük çevrelerinde yağışların yer yer kuvvetli şekilde olmasını beklemekteyiz.” dedi.

ankara-baraj-doluluk-oranlari.jpg

ANKARA’DA HAVA DURUMU

Ankara’da hava sıcaklıklarının önemli ölçüde düşmesi bekleniyor. Yusuf Ziya Yavuz, “Cumartesi günü en düşük seviyelere düşmesini bekliyoruz. Ankara'da bugün 36 derece olan hava sıcaklığının, cumartesi günü 28 dereceye kadar, mevsim normallerinin 1-2 derece altına düşmesini bekliyoruz.” dedi. Ayrıca, perşembe, cuma ve cumartesi günü yağışların ara ara devam edeceğini belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.