100 Yıl önce Mars'tan gelen gizemli sinyal: Bilim dünyasında yeni bir çağın başlangıcı

Yüz yıl önce, Amerikalı gökbilimci David Todd ve ekibinin Mars'tan aldıkları gizemli sinyal, günümüzde Dünya dışı yaşam araştırmalarının ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

100 Yıl önce Mars'tan gelen gizemli sinyal: Bilim dünyasında yeni bir çağın başlangıcı
Yayınlanma:

Washington Post'ta Cuma günü yayınlanan bir makaleye göre, Todd ve ekibi Ağustos 1924'te Mars'tan gelen bir sinyali yakalamayı başardı.

O dönemde, Mars'ta yaşam olabileceği ve Kızıl Gezegen'in Dünya dışı yaşam için en olası yerlerden biri olarak düşünüldüğü belirtiliyordu. Bu bağlamda Todd ve ekibi, sinyali Mars'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu bir zamanda aldı. Mars'ın bu karşıt konumu, gezegenin Dünya ve Güneş'in zıt taraflarına geçmesi ve böylece Dünya'dan en net şekilde gözlemlenebilmesi anlamına geliyor. Bu dönemde Mars, Dünya'ya yaklaşık 54 milyon kilometre mesafede bulunuyordu.

RADYO SESSİZLİĞİ VE MARS'TAN GELEN SİNYAL

Todd, Mars'ın karşıt konumda olduğu dönemde oradan sinyal alabilmek amacıyla Dünya'daki tüm radyo sinyallerinin kapatılmasını talep etti. ABD donanmasını, ülke çapında belirli aralıklarla radyo sessizliği uygulamaya ikna eden Todd, bir zeplin üzerindeki antenle 21-24 Ağustos tarihleri arasında Mars'ı dinledi. Bu süreçte, ilk televizyonların geliştirilmesine katkı sağlayan mucit Charles Francis Jenkins de Todd'un ekibine katıldı. Jenkins, yakalanan sinyalleri kağıda basacak bir cihaz tasarladı.

'AÇIKLAYAMADIĞIMIZ BİR TUHAFLIK'

Todd ve Jenkins'in çalışmaları sonucunda, Mars'tan gelen oldukça ilginç bir sinyal kaydedildi. Kağıda basılan bu sinyal, "kabataslak çizilmiş bir yüz" gibi görünüyordu. Bu görüntü, halkın hayali Marslılarla ilgili düşüncelerini besleyerek bilim kurguda sıkça rastlanan "küçük yeşil Marslılar" fikrini popüler hale getirdi. Ancak, sinyalin kaynağı tam olarak tespit edilemedi. Jenkins, bu sinyali "açıklayamadığımız bir tuhaflık" olarak tanımladı ve daha sonra kamuoyunda artan spekülasyonlardan çekinerek, sinyalin Marslılarla ilgisinin olmadığını belirtti.

KEŞİFLER VE BİLİM DÜNYASINA KATKILAR

Todd ve ekibinin çalışmaları, o dönemde Mars'ta yaşam bulma umuduyla dolu olanlar için hayal kırıklığı yaratmış olsa da, bu keşifler modern çağda bile Dünya dışı yaşam arayışına ilham vermeye devam ediyor. Gökbilimci David Todd, Smith College ve Amherst College gibi saygın kurumlar da dahil olmak üzere birçok gözlemevinin tasarım ve inşasında yer aldı. Ayrıca, 1907'de Peru'da Standart Saati kuran ve 1882'de Venüs'ün bilinen ilk görsellerini oluşturan Todd, astronomi alanında birçok keşif gezisinin organizatörü ve lideri olarak da tanınıyor. Todd, 1939 yılında 84 yaşında hayatını kaybetti ve ardında keşiflerle dolu bir miras bıraktı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.