Astronotlar uzayda mahsur kaldı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Boeing yetkilileri, iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüş tarihinin henüz kesin olarak belirlenmediğini açıkladı.

Astronotlar uzayda mahsur kaldı
Yayınlanma:

Yetkililer, düzenledikleri basın toplantısında, uzay aracındaki sorunların giderilmesine yönelik haftalardır devam eden çalışmalar ve testler hakkında bilgi verdiler. Yapılan incelemeler, mühendislerin yaşanan sorunların 'temel nedenini' daha iyi anlamalarına yardımcı olmuş. Yetkililer, helyum sızıntılarının ve iticilerin beklenmedik şekilde çalışmayı bırakmasının nedenlerine dair bazı olası açıklamalara ulaştıklarını belirtti.

Sorunların, iticilerde biriken ısının teflon contaların şişmesine ve bu durumun itici gaz akışını kısıtlamasına neden olmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Yetkililer, bu sorunları çözmek için çalışmaların sürdüğünü ve Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüş tarihinin henüz net olmadığını ifade etti.

NASA Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich, dönüş tarihini belirlemek için henüz hazır olmadıklarını ve ağustos ayının ilk haftasında bir inceleme yapılacağını söyledi. İncelemenin ardından Starliner'ın dönüşü için planlamanın yapılacağı belirtildi.

Boeing, 5 Haziran 2024 tarihinde Starliner mekiğini ilk kez uzaya göndermişti. NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan Starliner mekiği, 'Calypso' adını taşıyor ve 51 gündür uzayda bulunuyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.