Çin, 6G teknolojisinde küresel standartları belirlemeye başladı

Çin, 6G teknolojisinde küresel standartların belirlenmesi konusunda önemli adımlar atarak, geleceğin telekomünikasyon altyapısına yön vermeye başladı.

Çin, 6G teknolojisinde küresel standartları belirlemeye başladı
Yayınlanma:

Güvenli içerik gönderimi ve verilerin güncellenmesi gibi 6G’nin kritik gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan yeni standartlar geliştiriliyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) çatısı altında oluşturulan bu standartlar, 2030 yılı hedefli uluslararası mobil iletişim sisteminin çerçevesini çiziyor. Ultra güvenilir, düşük gecikmeli, yapay zeka entegrasyonlu ve sürükleyici iletişim senaryolarına dayalı bu standartlar, yeni nesil teknolojilere yön verecek.

6G’DE ÇİN'İN STANDART BELİRLEME HAMLESİ

Telekomünikasyon araştırma şirketi IDC’den Cui Kai, bu yeni standartların önemine dikkat çekerek, sürükleyici iletişim kavramının yalnızca sanal gerçeklik ya da multimedya ekranlarıyla sınırlı olmadığını belirtti. Yüksek bant genişliği, düşük gecikme ve yüksek güvenilirlik gerektiren pek çok hizmetin bu standartlardan faydalanacağını vurguladı. 6G’ye yönelik geliştirilen bu standartlar, veri güvenliği, içerik güncellemeleri ve sistem performansının izlenmesi gibi kritik ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlandı. Aynı zamanda yapay zeka destekli hizmetlerin işlevlerini tanımlayarak, sistemin hızlı bilgi işleyebilmesini ve gerektiğinde anında değişiklik yapabilmesini sağlıyor.

Onaylanan yeni standartlar, Şanghay İleri Araştırma Enstitüsü (SARI), Çin Bilimler Akademisi ve China Telecom iş birliğiyle geliştirildi. Projenin önde gelen isimlerinden Hu Honglin, 20 yılı aşkın süredir iletişim teknolojisi üzerine araştırmalar yapan ve bilgi merkezli ağlar konusunda uzman bir bilim insanı olarak biliniyor.

BATI, 6G YARIŞINDA GERİDE KALIYOR

Her yeni nesil iletişim teknolojisi, küresel pazarda rekabet avantajı sağlayan standartların önceden belirlenmesini zorunlu kılıyor. Ancak bu yarışta Doğu Asya ülkeleri daha etkin bir rol oynuyor. China Mobile Araştırma Enstitüsü Kablosuz Departmanı baş teknoloji sorumlusu Liu Guangyi, Avrupa ve Amerika’nın 5G’ye geçişte yavaş kaldığını, bu yüzden 6G geliştirme sürecine daha az ilgi gösterdiğini ifade etti. Buna karşın Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Doğu Asya ülkeleri bu alanda çok daha proaktif bir tutum sergiliyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.