Telefon kullanım yaşı düşüyor, teknolojiye bağımlılık artıyor!

Dünyada yapay zekalar, robotların insanların yerine geçmesi gibi artık kulağa hiç de ütopik gelmeyen şeyler konuşulmaya başlanmışken, ülkemiz ve insanlarımız da bu teknolojik dönüşüme bir şekilde dahil oluyor.

Telefon kullanım yaşı düşüyor, teknolojiye bağımlılık artıyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN

Dünyada yapay zekalar, robotların insanların yerine geçmesi gibi artık kulağa hiç de ütopik gelmeyen şeyler konuşulmaya başlanmışken ülkemiz ve insanlarımız da bu teknolojik dönüşüme bir şekilde dahil oluyor.

EV TELEFONLARI MAZİYE KARIŞTI

Özellikle son 10 yıldır yoğun şekilde hayatımıza dahil olan cep telefonları, akıllı telefonlar, akıllı saatler derken bu teknolojik ürünlerle geçirilen zaman da merak ediliyor. Son araştırmalara göre Türkiye’de ömrümüzün ciddi bir bölümü bu teknolojik aletlerle ve bu teknolojinin tüketimiyle geçti. Özellikle telefonlar bu anlamda başı çekiyor. 20-25 yıl önce evlerdeki kablolu telefonlar varken, daha sonra ebeveynlerden başlayarak hemen herkes cep telefonu sahibi olmaya başladı. Günümüzde ise kimse ev telefonunu aramaz oldu ve o ev telefonları yavaş yavaş maziye karıştı.

1-001.jpg

Ev telefonunda yaşanan dönüşüm ceplerimizdeki telefonlarda da yaşanmaya başladı. Süreç içerisinde son teknoloji denilen akıllı telefonlar her geçen gün kendini geliştirdi ve bizleri bu değişimin peşinden sürükledi. Daha sonra iyice hızlanan tüketim çılgınlığıyla birlikte süreç kontrolden çıktı. İşte her geçen dakika yenisi üretilen ve türlü pazarlama teknikleriyle karşımıza çıkan akıllı telefonların hayatımızdaki yerine dair araştırmalar.

AKILLI TELEFON KONUSUNDA DÜNYA İKİNCİSİYİZ

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Dijital Ekonomi Görünümü 2015 (Digital Economy Outlook 2015) raporuna göre Türkiye, akıllı telefonda internet kullanımında Meksika’nın ardından ikinci sırada. Meksika, akıllı telefon üzerinden internet kullanımında yüzde 55’le birinci oldu. Türkiye'nin oranı ise yüzde 50 oldu.

ABD'Yİ GERİDE BIRAKTIK

Güney Kore, yüzde 43’le üçüncü, İtalya yüzde 40’la dördüncü, Yunanistan ise yüzde 34’le beşinci oldu. Türkiye, cepten internet kullanımında ABD, Japonya, İspanya, Almanya, Fransa gibi ülkeleri geride bıraktı.

Türkiye’de sosyal medya mecralarının zaman zaman kapatılmasına karşın cepten sosyal paylaşımda Türkiye'nin ön sıralarda yer alması dikkat çekti. OECD’nin listesinde en sonda ise yüzde 10’la Finlandiya, yüze 12’yle Çek Cumhuriyeti ve yüzde 13’le Danimarka yer aldı.

TÜİK’E GÖRE TELEFON KULLANIM YAŞI 8’E KADAR DÜŞTÜ

TÜİK’in Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, Türkiye’de internet kullanımına, cep telefonu/akıllı telefon kullanımına başlama yaşı 8.

Birleşik Krallık kaynaklı OFCOM’un yaptığı uluslararası araştırmaya göre, çocukların sosyal medyada yaşlarını büyütmesi dikkat çekiliyor. Çocukların yüzde 32’si yetişkin hesabı kullanırken 8-15 yaş arasındaki çocuklar ise 16 yaş üzeri hesapları taklit ediyor.

TÜİK verilerine göre, düzenli cep telefonu kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 32.3’ünün cep telefonunu en az 30 dakikada bir kontrol ettiği belirtiliyor, uzmanlara göre bu dijital bağımlılık göstergesi.

telcociuk1.jpg

5 DAKİKADA BİR GÖZÜMÜZ TELEFONDA!

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de yaşayan insanlar her 5 dakikada bir akıllı telefonuna bakıyor. Bu oranlar bizim, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada olmamız anlamına geliyor. Türkiye’de ortalama ayda 549 dakika telefonda konuşuyoruz. Türkiye’de günlük telefon kullanım süresi ise 5 buçuk saat olarak kayıtlara geçti. Bu süre de OECD ülkelerinin üzerinde bir zamana tekabül ediyor.

teller1.jpg

ÇOCUKLAR GÜNDE ORTALAMA 4.5 SAAT TELEFONDA

Find My Kids’in Türkiye’de 50 bin, dünyada 1 milyon kullanıcıya ait verilerden yaptığı araştırmaya göre 7-18 yaş arasındaki çocuklar mobil uygulamaları günde ortalama 4.5 saat kullanıyor. Çocukların büyük çoğunluğu yattıktan sonra bile telefonu elinden bırakmıyor. Çocukların yüzde 49’u 23.00-04.00 saatleri arasında mobil oyun oynarken yüzde 60’ı aynı saatlerde sosyal medya uygulamalarını kullanıyor. Çocukların yüzde 7’si 18 yaş üstü uygulamaları kullanıyor. Telefon, daha geleneksel olan televizyon karşısında da her geçen gün popülaritesini arttırıyor.

RTÜK'ün araştırmasına göre gençlerin internette geçirdiği süre televizyon izleme süresini yaklaşık 3'e katladı. Gençlerin 2018'de 2 saat 51 dakika olan TV izleme süresi de 1 saat 42 dakikaya düştü. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 15-21 yaş grubundaki gençlerde günlük televizyon izleme süresinin 1 saat 42 dakika, günlük internet kullanımı ortalamasını 4 saat 37 dakika olarak belirledi.

teller2.jpg

TV İZLEME SÜRESİ DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Dünya genelinde 2 saat 54 dakika olan televizyon izleme süresi, Türkiye genelinde 4 saat 33 dakika iken bu süre gençlerde 1 saat 42 dakika olarak belirlendi.
Araştırmaya katılan 15-21 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76,3'ü televizyon izlediğini, yüzde 23,7'si izlemediğini belirtti.

2018'de 2 saat 51 dakika olan gençlerin TV izleme süresinin, 2021'de 1 saat 42 dakikaya gerilediğini ortaya koyan araştırmaya göre, bunda ekran çeşitlenmesi ve alternatif yayınlar etkili oldu.

Televizyon yayınlarının yüzde 88,1 oranla televizyondan izlendiği, televizyonun bu anlamda hala ciddi ölçüde önemini koruduğu belirtinen araştırmada radyoya ilişkin de araştırmalar paylaşıldı.

c.jpg

KLASİK RADYO TARİH OLUYOR

"15-21 yaş arası gençlerin yüzde 33,8'inin radyo dinlediği, yüzde 66,2'sinin ise dinlemediği tespit edilmiştir. Radyo yayınları en fazla yüzde 73,5 oranıyla cep telefonundan, yüzde 48,5 ile araç radyosundan, yüzde 21,7 ile televizyondan, yüzde 11,8 ile bilgisayar/tabletten ve yüzde 6,8 oranıyla klasik radyodan takip edilmektedir. Radyo yayınlarını klasik radyo cihazlarından takip etme oranının oldukça düşük kaldığı görülmektedir."

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.