Türk dronları ABD'de üretilecek

Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) sektöründeki başarısı, giderek daha fazla uluslararası ilgi görmeye devam ediyor. Baibars Mekatronik Havacılık, sivil döner kanat İHA'ları geliştirme, üretim, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü desteği alanlarında elde ettiği başarılarla dikkat çekiyor. Şirket, kısa sürede ihracat başarıları yakalayarak, uluslararası yatırım almayı başardı ve yurt dışında üretim için hazırlık yapıyor.

Türk dronları ABD'de üretilecek
Yayınlanma:

Baibars Mekatronik Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlayan Erguvan, 2015 yılında Çukurova’da döner kanat İHA üretimine başladıklarını belirtti. 2021 yılından itibaren zirai İHA üretimine odaklandıklarını ifade eden Erguvan, Türkiye İş Bankası'nın desteği ve 2023'te Japonya'dan aldıkları doğrudan yabancı yatırımla iki önemli kilometre taşı kazandıklarını söyledi. Bu yatırımlar, üretim kapasitelerini artırarak yurt dışına açılmalarını sağlamış durumda. Baibars, döner kanat İHA'ları üretmenin yanı sıra, hem üretim hem de kullanım sürecine dair kapsamlı çözümler sunuyor. Şirket, tarımsal İHA'larla ilaçlama hizmeti veren Kelaynak İHA İşletmeciliği ve İHA-1 ve İHA-2 ehliyetleri veren Çukurova Havacılık gibi iki iştirakle faaliyet gösteriyor.

ABD'DE ÜRETİM HAMLESİ

Baibars Mekatronik, 2025 yılı itibarıyla ABD'nin Detroit, Michigan'da zirai İHA üretimine başlayacak. Tesisin büyük kısmı tamamlanırken, üretime Mart 2025'te başlanması hedefleniyor. Erguvan, Michigan bölgesinin tarımın geniş arazilerde yapıldığı sulak alanlar olması nedeniyle zirai İHA'lar için ideal bir pazar sunduğunu belirtti. Tarımda verimliliği artıran, girdi maliyetlerini azaltan ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen bu İHA'lar, bölgedeki çiftçiler için büyük bir avantaj sağlayacak.

İHRACAT VE TEKNOLOJİK GELİŞİM

Baibars Mekatronik, bu yıl ihracat ağırlıklı faaliyet göstererek, Japonya, İspanya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerdeki pazarlarına ürün satışı gerçekleştirdi. Erguvan, Türkiye'nin İHA alanındaki teknolojik itibarını daha da genişletmeyi hedeflediklerini ifade etti.

YERLİLİK ORANI YÜKSELİYOR

Celal Erguvan, tarımsal İHA'ların kapasitesinin 70 litre olduğunu ancak teknolojik verimliliği artırmaya yönelik önemli adımlar atacaklarını belirtti. Endüstriyel İHA’lar üzerinde de yoğun çalışmalar yapıldığını ifade eden Erguvan, yangın müdahale İHA’sı "Cesur"un potansiyeline inandıklarını söyledi. Şirketin hedefi, tüm ürünlerde yerlilik oranını yüzde 70'in üzerine çıkarmak. 2025 yılına kadar özellikle zirai İHA'lar ve endüstriyel İHA'larda yerlilik oranını önemli ölçüde artırmayı planlıyorlar.

YENİ NESİL TARIM DRONLARI

ABD’de üretilecek yeni nesil tarım İHA'ları, tarımda verimliliği artırmanın yanı sıra girdi maliyetlerini de azaltacak. 50 litre sıvı tankı ve 70 litre gübre tankı ile saatte 220 dekara kadar ilaçlama yapabilen bu dronlar, yüksek verimlilik sağlamak için daha az zirai ilaç kullanarak çevresel etkileri azaltıyor. Ayrıca Baibars tarafından geliştirilen Arazi Takip Sistemi ve Engel Tespit Sistemi sayesinde dronlar her türlü araziye güvenli bir şekilde uçuş yapabiliyor. Yüksek dayanıklılığı ile suya ve toza karşı koruma sağlayan bu İHA'lar, tarım sektöründe güvenli ve etkili bir çözüm sunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.