Bozok Yaylası'nda bal hasadı erken başladı!

Yozgat’ın Bozok Yaylası, endemik bitki türleri ve zengin çiçek florasıyla dikkat çekiyor. Ancak, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle bu yıl bal hasadı, ağustos ortasında başlaması gereken dönemin yaklaşık bir ay öncesinde başladı.

Bozok Yaylası'nda bal hasadı erken başladı!
Yayınlanma:

Kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, arıcıları hasadı erkene almaya zorladı. Yılın büyük kısmını Bozok Yaylası’nda geçiren arıcılar, özel kıyafetler ve maskelerle donanarak arı kovanlarından bal toplama işlemini sürdürüyor. Duman çıkaran körük yardımıyla petekleri çıkaran arıcılar, topladıkları balları süzme makinelerinden geçirip teneke ve şişelere paketleyerek çevre illere satışa hazırlıyor.

''SAĞIM İŞLEMİNE DEVAM EDİYORUZ''

Taşpınar köyünde bal üretimi yapan 36 yaşındaki Fatih Mermertaş, 4 kovanla başladığı arıcılığı şu an 20 kovanla sürdürdüğünü belirtti. Mermertaş, “5 yıldır arıcılık yapıyorum. Şu an 300-400 kilogram bal elde ettik ve sağım işlemine devam ediyoruz. Kuraklık nedeniyle bal sağımına 20-25 gün erken başladık. İkinci sağımı 20 gün sonra yapacağız ve arıların kışlık bakımını gerçekleştireceğiz” dedi.

Kuraklık ve kışın kar yağmamasının arıların sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Mermertaş, “Kuraklık nedeniyle sulama yapmamıza rağmen bal hasadını erken yapmak zorunda kaldık. Ayrıca, kışın kar yağmaması arıların ölümlerine neden oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.