Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale'de konuştu: Doğru yoldayız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomide kararlı adımlarla ilerlediğini belirterek, olumlu gelişmelerin süreceğini vurguladı. Kırıkkale'de düzenlenen "Her Daim Birlikte Özümüzden Geleceğe Türkiye Buluşmaları" programında konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin finansal durumuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Organize Sanayi Bölgesi'nde iş insanlarıyla bir araya gelen Şimşek, ekonomideki dönüşüm ve reformlar hakkında bilgi verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale'de konuştu: Doğru yoldayız
Yayınlanma:

"TÜRKİYE’NİN DIŞ FİNANSMANA ERİŞİMİ ARTTI"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin risk priminin ciddi şekilde düştüğünü belirterek, “Risk primimiz 700 baz puandan 270 baz puana indi. Dış borçlanma maliyetlerimiz de 10 yıllık vadede yüzde 9,75’ten yüzde 6,75’e geriledi. Bu da dış finansmana erişimimizi kolaylaştırıyor. Reel sektör, geçen yıl dış borç ödemelerinde zorluk çekiyordu, bugün ise borcunu ödediği kadar kaynak bulabiliyor. Finansmana erişim konusunda yaşanan sıkıntıların farkındayız ama bu geçici bir durum” dedi.

"NOTUMUZ ARTIYOR, BORÇLANMA MALİYETİMİZ DÜŞÜYOR"

Türkiye'nin uluslararası kredi notunun yükseldiğine dikkat çeken Şimşek, “2024 yılında üç uluslararası derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin kredi notunu artıran tek ülke olarak bizi gösterdi. Moody's ve Fitch notumuzu iki kademe yükseltti, S&P ise Kasım ayında not artışı ihtimalini açıkladı. Doğru yolda ilerliyoruz, borçlanma maliyetlerimiz ve risk primimiz düşüyor. Enflasyondaki düşüş de baz etkisinin ötesinde, kalıcı bir dezenflasyon sürecindeyiz” dedi.

"ENERJİ İTHALATI CARİ AÇIĞIN BÜYÜK SEBEBİ"

Şimşek, enerjide dönüşümün Türkiye için bir zorunluluk olduğunu vurguladı ve son 21 yılda enerji ithalatına 905 milyar dolar ödendiğini belirtti. Yenilenebilir enerjiye, yerel petrol ve doğalgaz kaynaklarının harekete geçirilmesine yönelik adımların bu alandaki dönüşümün temelini oluşturacağını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin sanayide katma değeri artırmaya yönelik adımlar attığını ve yüksek teknolojiye yönelik yatırımların önemine dikkat çekti.

"YAPAY ZEKA ALANINA CİDDİ YATIRIMLAR YAPILACAK"

Yapay zekanın küresel ekonomiye etkilerine de değinen Şimşek, Türkiye'nin yapay zeka alanında benzer ülkelere göre daha iyi bir konumda olduğunu, ancak gelişmiş ülkelerle yarışmak için daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Yapay zeka teknolojisinin verimlilik ve üretkenlik açısından büyük bir potansiyel sunduğunu vurgulayan Şimşek, önümüzdeki dönemde bu alana daha fazla odaklanacaklarını ve yatırımların artırılacağını söyledi.

Ekonomideki dönüşümün kararlılıkla devam edeceğini ifade eden Şimşek, Türkiye’nin hem finansal hem de teknolojik alanlarda güçlenerek yoluna devam edeceğini belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.