Kırşehir Kaman'da 11 köyün sulama ihtiyacı bu projeye bağlı!

Yüksek toprak verimliliğine sahip olan Kırşehir Kaman'da tarımsal sulama eksikliğinin giderilmesi için Hirfanlı Baraj Gölü'nden yararlanılması için 11 köyün muhtarı DSİ 5. Bölge Müdürlüğüne başvurdu.

Kırşehir Kaman'da 11 köyün sulama ihtiyacı bu projeye bağlı!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Talep edilen proje kapsamında Kaman ilçesinin hem mevcut tarım üretiminin artırılması hem de toprak verimliliğinin sağlanacağı bitkilerin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Öte yandan su desteği ile hayvancılığın da gelişim göstermesi öngörülüyor.

Üreticilerin maliyetlerini karşılayabilmeleri ve verimli üretim sağlayabilmeleri için kesintisiz su ihtiyacı bulunuyor. İklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilenen Kırşehir'de tarım teknolojilerinin kullanılarak hem kuraklığa hem de üretime fayda sağlanması amaçlanıyor.

Kırşehir'de su kaynaklarının yetersiz olması mevcut su kaynaklarını etkin bir kullanımda zorunlu kılıyor. Yıllık yağışın yetersiz olduğu bölgede özellikle yaz aylarında bitkisel üretim için Kaman ilçesinin Benzer Köyü sınırları içerisinde bir sulama projesi oluşturuldu. Proje kapsamında Benzer Köyü, Hirfanlı Köyü, Yeniköy, İkizler Köyü, Kargınyenice Köyü, Kargınkızıközü Köyü, Kargınselimağa Köyü, Karakaya Köyü, Kargınmeşe Köyü ve Yazıyolu Köyü kapalı sistem pompaj yöntemi ile sulama desteği alacak. Projedeki sulama alanı yaklaşık 144.000 dekardır.

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte 9 kilometrelik bir pompaj hattı kurulacak ve üretilecek güneş enerji sistemiyle elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. Kurulacak olan su depolarıyla birlikte de yağışın az olduğu dönemlerde sulama işlemi gerçekleştirilecek.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kırşehirli Dernekler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç, Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İş İnsanı Cengiz Oruç'un bizzat takip ettikleri projeye Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan ile Kırşehirli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hilmi Gökçınar da 11 köy halkının talebine destek veriyor.

untitled-1-004.jpg

Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Recep Kılıç "Hirfanlı Barajı'na komşu olan Kırşehir ile Kaman ilçemizin 11 köyü sulama hakkını elde etmek istiyor. Bizim şu andaki çabamız ve mücadelemiz söz konusu Köylerimizin kanuni hakkı olan 'su hakkı' almasıdır. Bununla ilgili olarak Tarım Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Proje Dairesi Başkanlığı tarafından proje geliştirilerek kapalı borularla Benzer Köyü sınırları içerisinde yüksek bir kotta depolanarak bu köylerin arazilerine cazibe akıtılarak ve damlama yöntemi ile sulanması amaçlanmaktadır. Bu şekilde barajdan alınacak su rezervi asgariye indirilmiş olacaktır. Baraj gölü veya göl çıkışından alınacak suyun yüksek kotta yapılacak depoya kış aylarında pompalanmasında gerekli enerji yenilenebilir güneş enerji sistemi ile sağlanabilecek ve kullanım mevsimi dışında üretilecek enerjiden elde edilecek gelir projenin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. Öncelikle bu sudan tarımsal sulama hakkını elde edilmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.

11 KÖY MUHTARI 'SU HAKKI'NI TALEP EDİYOR!

Prof. Dr. Kılıç, günümüz teknolojilerinde mevcut projenin hayata geçirilmesinin kolay olduğunu belirterek, "Kırşehir güneş enerjisi potansiyeli açısından yüksek bir şehirdir." dedi.

İklim değişikliği ve kuraklıktan Kırşehir'in olumsuz yönde etkilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, "Bu bölgede özellikle iklim değişikliği ve kuraklık mevcut. Kırşehir'in bulunduğu alan Türkiye'de ilk çölleşmeye müsait bölgedir. Köylülerimiz bu sudan faydalanmak istiyor. 11 köyün muhtarı da bu konuda DSİ Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğüne başvurularını gerçekleştirdi." ifadelerini kullandı.

kirsehir.jpg

İlçe nüfusunun tarımsal desteklerle artacağını belirten Kılıç, "Kırşehir'de böyle bir yatırımın yapılması ziraattan, hayvancılıktan ve tarımdan gelecek olan verimle göç eden nüfusun geri dönüşünü de sağlayacak. Kırşehir'in nüfusu da artacaktır." dedi.

KIRŞEHİR BU PROJEYLE GÖÇ ALACAK

Kırşehirli Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve İş İnsanı Cengiz Oruç, "Çok verimli arazilerimiz var. Ancak kuraklık nedeniyle tarımdan çok faydalanılamıyor ve bu durumda göçe neden oluyor. Suyumuzu akıtabilirsek tersine bir göç de başlayacaktır. Kot olarak güneşi en iyi alan bir bölge olmasının yanı sıra toprak verimliliği de fazla." diye konuştu.

Kaçak kullanıma da dikkat çeken Oruç, "Bu bölgede kaçak kullanım yerine asıl hak sahibi olan vatandaşların bu sudan faydalanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

72034d03-acff-431e-98af-0e493879f18d.jpg

Bölgedeki 11 köyün muhtarları olan Benzer Köyü Muhtarı Taner Şahin, Hirfanlı Köyü Muhtarı Bektaş Haykır, Yeniköy Köyü Muhtarı Tuncay Kaya, İkizler Köyü Muhtarı Ahmet Mert, Kargınyenice Köyü Muhtarı Ercan Karahan, Kargınkızıközü Köyü Muhtarı Erdal Işık, Bayramözü Köyü Muhtarı Akın Bulanık, Kargınselimağa Köyü Muhtarı Mustafa Koca, Karakaya Köyü Muhtarı Erhan Kapıcı, Kargınmeşe Köyü Muhtarı İbrahim Yıldız ve Yazıyolu Köyü Muhtarı Hüseyin Maşık’tan oluşan heyet, Hirfanlı Baraj Gölü çıkışından tarımsal sulama suyu alma hakkı için Ankara’da bulunan DSİ 5. Bölge Müdürlüğüne dilekçe verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.