Yozgat'ın efsane lezzetinin son temsilcilerinden: 76 yaşındaki kadayıf ustası...
Yozgat'ın köklü lezzetlerinden biri olan el kesmesi tel kadayıf geleneği, 76 yaşındaki kadayıf ustası Adil Yıldırım sayesinde hala yaşatılmaya devam ediyor.
Kadayıf ustası Adil Yıldırım teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde, dedesinden kalma tütün kesme tezgahında kadayıf kıyarak bu özel lezzeti gelecek nesillere taşıma çabasında.
Yıldırım'ın maharetli ellerinde tandırda pişirilen yufkalar, tütün tezgahında incelikle kıyılarak tel kadayıfa dönüşüyor. Özellikle Ramazan ayında sahur zamanı, Yıldırım'ın tezgahı Meydan Yeri Caddesi'nde lezzet arayanları bekliyor.
Yıldırım, eskiden Yozgat'ta 13 kadayıf ustasının bulunduğunu ancak teknolojinin ilerlemesiyle bu sayının 2'ye düştüğünü dile getiriyor. Kendisinin de çocuk yaşta bu işe başladığını ifade eden Yıldırım, "Benden önce babam, babamdan önce dedem tütün tezgahında el kesmesi kadayıf kıyardı." diyor. Ancak günümüzde, bu geleneği sürdürecek birinin bulunamaması endişe verici. Makineleşme ve artan maliyetler, el yapımı kadayıfı olumsuz etkiliyor.
Yıldırım, kadayıfın eskiden büyük ilgi gördüğünü, çevre illerden bile talep aldıklarını ancak şimdi sadece Yozgat'a yettiklerini belirtiyor. Maliyetlerin artmasıyla birlikte geçen yıl kilogramını 60 liradan sattıkları kadayıfı bu yıl 100 liradan satmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.