Yozgatlı girişimci 2 ayda 5-6 ton mantar üretiyor

Hasan Taşçı kendi imkanlarıyla 112 metrekarelik bir alanda mantar yetiştiriciliği işine başladı. Yozgatlı girişimci 2 ayda 5-6 ton mantar üretiyor

Yozgatlı girişimci 2 ayda 5-6 ton mantar üretiyor
Yayınlanma:

Yıllarca Yozgat'ta bir ekmek fırınında çalıştıktan sonra, Hasan Taşçı kendi imkanlarıyla 112 metrekarelik bir alanda mantar yetiştiriciliği işine girişti. Sarıhacılı Mahallesi'nde yer alan üretim tesisi, eşi ve çocuklarıyla birlikte mantar üretimine ev sahipliği yapıyor. Bu girişimci adam, sadece iki aylık bir süre içerisinde 5-6 tonluk büyük bir mantar üretimini gerçekleştirmeyi başardı.

Taşçı'nın yetiştirdiği mantarlar, Yozgat bölgesindeki marketler, pazarlar ve manavlarda yıl boyunca satışa sunuluyor. Kilogram başına 50 ila 60 lira arasında değişen fiyatlarla toptan alıcılarına ulaştırılan bu kaliteli ürünler, iç piyasadaki talebi karşılamak için büyük bir önem taşıyor.

Başarılı girişimci, iç pazardaki ihtiyaçları karşıladıktan sonra mantar üretimini daha da genişleterek şehir dışına yönelik satışlarını artırmayı planlıyor.

aw005081-01.jpg

İki ayda 5-6 ton mantar ürettiğini söyleyen Taşçı, “Yaklaşık 1 yıldır mantar yetiştiriciliğiyle uğraşıyorum, bu 3. üretimim oldu. Şu ana kadar üretim güzel gidiyor. Burası tek çadır 112 metrekare kullanım alanı var. 2 ay içerisinde yaklaşık 5-6 ton üretim yapıyoruz. Yozgat merkezdeki büyük marketlerin mantar ihtiyacını karşılıyoruz. Şehir dışından Ankara ve Çorum'dan da talepler var ama taleplere yetişemediğimiz için sadece iç piyasada değerlendiriyoruz. En kısa zamanda çadır sayımızı çoğaltacağız, o zaman günlük yaklaşık 500 kilograma kadar üretim yapacağız. Kendi ilimiz dışında şehir dışına da diğer illere de gönderim yapacağız. Şu an toptan 50-60 liraya satışı oluyor. Birinci sınıf kalite olursa 60 liraya kadar toptan verebiliyoruz. Kalitesi biraz düşük olursa kilogramı 45 liraya kadar düşüyor, onun için kaliteli ürün üretmek çok önemli” dedi.

aw005081-03.jpg

Herhangi bir destek almadan mantar üretim tesisi kurduğunu da belirten Taşçı, “Maliyetler çok yüksek. Kompost, toprak, elektrik, nakliye ve işçiliği de düşünürsek 2 aylık bir süre içinde 200 bin lirayı buluyor. Herhangi bir destek almadan kendi çabamızla yapmış olduğumuz bir tesis burası. Bundan sonraki üretim tesislerini de herhangi bir destek almadan kendimiz yapmayı düşünüyoruz. Mantarın bakımı çok ilgi istiyor, kolay bir iş ama sabah akşam sürekli kontrol etmemiz gerekiyor. Mantar üretim işi güzel, kaliteli üretim yaptığınız zaman para kazandırıyor. İlgi alaka olmazsa yatırmış olduğunuz maliyeti bile karşılayamazsınız” şeklinde konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.