Yozgat'ta kalaycılık mesleği son buluyor!

Yozgat'ta, Anadolu'nun köklü kültürlerinden biri olan kalaycılık mesleği, günümüz teknolojisi ve değişen tüketici tercihleriyle birlikte unutulmaya yüz tutuyor. Şehirde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen kalaycı ustaları, gelecekte mesleğin devam edemeyeceğini vurguluyor.

Yozgat'ta kalaycılık mesleği son buluyor!
Yayınlanma:

Yozgat'ta, bakırın yerini krom, çelik ve alüminyum alaşımlı mutfak ürünlerinin almasıyla birlikte kalaycılık, eski önemini ve değerini kaybederek unutulmaya başladı.

ÇIRAK BULUNAMIYOR

64 yaşındaki Mustafa Doğanalp, Yozgat'ın Sorgun ilçesinde mesleğini sürdüren son temsilcilerden biri olarak öne çıkıyor. 17 yaşında başladığı kalaycılığa ara vermesine rağmen, kentte kalaycı kalmadığı için tekrar mesleğe dönen Doğanalp, müşterilerinin getirdiği bakır kapları özenle kalaylayarak geleneksel el işçiliğini sürdürüyor. Ancak kendisi gibi devam edecek bir çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Doğanalp, mesleğin sağlık açısından da faydalı olduğunu belirtiyor. Bakır kapların yemeklerin lezzetini artırdığını ve özellikle yoğurdun çok daha lezzetli olduğunu vurgulayan Doğanalp, müşterilerinden takdir topluyor. Ancak gelecekte mesleğin devam edebilmesi için yeni nesillerin yetişmesi gerektiğini dile getiriyor.

yozgatkalaycilik.jpg

''BEN DE ÖLÜRSEM KALAYCILIK BİTER"

Yozgat ve çevre ilçelerden gelen müşteriler, sağlık açısından faydalı olan bakır kapları kalaylatmak için Sorgun'a geldiklerini ifade ediyorlar. Ancak gün geçtikçe azalan kalaycı sayısı, bu geleneksel mesleğin yaşamasını zorlaştırıyor.

Mustafa Doğanalp, mesleğinin son temsilcisi olarak, "Ben de ölürsem kalaycılık biter" diyerek, kalaycılığın geleceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Bugünlerde Yozgat genelinde kendisinin dışında kalaycı kalmadığını belirten Doğanalp, mesleğini sevgiyle sürdürmeye çalışıyor ancak geleceği için umutsuz.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.