ABD, İsrail'e silah satışını savundu

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e savaş uçağı ve Gazze'deki sivil kayıpların artmasında etkili olduğu belirtilen güdümsüz bomba sevkiyatına onay vermesini, "İsrail'in kendini savunma hakkı var" diyerek destekledi ve bu kararın zamanlamasında kasıt olmadığını savundu.

ABD, İsrail'e silah satışını savundu
Yayınlanma:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında Biden yönetiminin geçen haftalarda İsrail'e yeni savaş uçağı ve güdümsüz bomba satışına onay vermesiyle ilgili soruları yanıtladı.

Miller, ABD'nin İsrail'in güvenliğini temelden desteklediğini ve bunun devam edeceğini belirtirken yıllık 3,3 milyar dolarlık askeri yardımın yanı sıra, Tel Aviv ile daha önceden yapılmış birçok silah satışının olduğunu açıkladı.

Sözcü Miller, F-35 ve MK-84 ve MK-82 güdümsüz bombalarının satış onaylarının daha önceden yapıldığını ve bu bildirimlerin daha önce zaten yapıldığı için her seferinde Kongre'ye ve kamuoyuna ayrıca açıklama yapmak zorunda olmadıklarını belirtti.

Miller, bu satışların Gazze'deki saldırılarla bir ilgisinin olmadığını savunarak bunun "rutin bir uygulama" olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, söz konusu silah satışlarının bu döneme denk gelmesinin bir tesadüf olduğunu belirtti ve İsrail'in aktif bir askeri çatışma içinde olduğu bir dönemde olduğu için bu tür satışların gerçekleştiğini savundu.

Miller, İsrail'den yakın zamanda yeni silah alımı talebi olup olmadığı sorusuna yanıt vermezken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın son Washington ziyaretinde yeni silahlar talep ettiği haberlerine yönelik bir değerlendirme yapmadı.

Ayrıca, 900 kilogramlık bombaların savunma amaçlı olarak mı kullanıldığına ilişkin bir soruya yanıt verirken, İsrail'in bunları İran, Hizbullah ve benzeri tehditlere karşı savunma amaçlı ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde kullandığını savundu.

İsrail'in askeri operasyonlarında sivil kayıplarının önemli bir sorun olduğunu ve İsrailli yetkililere bu konuda daha hassas olmaları gerektiğini söylediklerini belirten Miller, İsrail'e daha iyi yapmaları gerektiğini ve sivil kayıplarını minimize etmeleri gerektiğini söylediklerini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.