ABD, Ukrayna'ya 700 milyon doların üzerinde yardım yapacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya çeşitli alanlarda toplamda 717 milyon dolarlık destek sağlayacağını açıkladı.

ABD, Ukrayna'ya 700 milyon doların üzerinde yardım yapacak
Yayınlanma:

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, Kiev'de düzenlenen 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi'nde Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Ukrayna'nın devam eden savaş durumu hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Sibiga, Ukrayna'nın savunma yeteneklerini güçlendirmek için alınacak önlemler hakkında görüşmeler yapıldığını belirterek, "Bugün, savunma yeteneklerimizi artırmanın yollarını konuştuk. Hava savunması, F-16 savaş uçakları, top mermileri, insansız hava araçları, zırhlı araçlar ve diğer ekipmanlar zafer için kritik öneme sahip," dedi. Ayrıca, yerel üretim ve silah alımlarına yapılan yatırımların artırılmasının önemini vurgulayarak, bu stratejinin askeri yardımı hızlandırabileceğini ve müttefik kaynaklarını koruyabileceğini ifade etti.

Blinken ise Kiev ziyaretinde Ukraynalı yetkililerden cephedeki son durum hakkında bilgi aldığını ve Ukrayna'nın Batı ülkelerinden aldığı uzun menzilli silahların kullanımına yönelik talebini tartıştıklarını söyledi. Bu bilgileri ABD Başkanı Joe Biden'a ileteceğini belirten Blinken, 13 Eylül'de Biden ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın Washington'da bir araya geleceğini ve Ukrayna'nın uzun menzilli silah kullanma taleplerini de değerlendireceklerini ekledi.

Blinken ayrıca, Rus saldırıları nedeniyle zarar gören enerji sisteminin onarımı için 325 milyon dolar, insani yardım için 290 milyon dolar ve mayın temizleme çalışmaları için 102 milyon dolar olmak üzere toplamda 717 milyon dolarlık yardım sağlayacaklarını duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ise, Ukrayna'ya her yıl 3 milyar sterlin askeri yardım yapılacağını belirtti ve "Başbakan Starmer'ın mücadelenizde ihtiyaç duyduğunuz bu yardımı sağlama konusundaki kararlılığından gurur duyuyoruz," dedi. Lammy, İngiltere'nin Ukrayna'ya hava savunma füzeleri, F-16 savaş uçakları için ekipmanlar, AS-90 motorlu topçu sistemleri, askeri botlar ve deniz silahları tedarikini hızlandırdığını ifade etti. Ayrıca, yıl sonuna kadar ek hava savunma füzeleri, on binlerce top mermisi ve daha fazla zırhlı personel taşıyıcısı göndereceklerini belirtti. Lammy, İngiltere'nin bugün Ukrayna için 600 milyon sterlinlik yardım paketi açıkladığını da hatırlattı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev'de Blinken ve Lammy ile bir araya geldi. Zelenskiy, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, önemli konuların tartışıldığını ve Ukrayna'nın argümanlarının dinlenmesinin önemine vurgu yaparak, ABD ve İngiltere'ye destekleri için teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.