Almanya "aşırı sağa" karşı ayakta

Berlin'de yaklaşık 100 bin kişi, Almanya'da tüm yabancıları sınırdışı etmeyi planladığı ortaya çıkan aşırı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) Partisi'ni protesto etmek amacıyla ırkçılık karşıtı bir gösteri düzenledi.

Almanya "aşırı sağa" karşı ayakta
Yayınlanma:

Almanya genelinde devam eden AfD ve ırkçılık karşıtı protestolara Berlin'deki parlamento binası Reichstag önünde katılan göstericiler, demokrasinin korunmasına vurgu yaparak "Naziler dışarı" ve "Bütün Berlin AfD'den nefret ediyor" sloganları attı. Göstericiler, ellerinde "Irkçılar alternatif olamaz" ve "Nazilere yer yok" yazılı dövizler taşıyarak bir araya geldi. "Bizler birlik olursak, Nazilerin ve aşırı sağın yeri olmaz. Artık aşırı sağa karşı kararlı duruş sergileyen politikalara ve politikacılara ihtiyacımız var" diyen göstericiler, protesto sırasında cep telefonlarının ışıklarını açarak görsel bir şölen oluşturdu. Yoğun kalabalık nedeniyle metrolar ve banliyö trenlerinin seferlerinde aksamalar yaşandı.

Berlin'in yanı sıra Köln ve Münih'te de düzenlenen gösterilere 50 binden fazla kişi Köln'de, polise göre ise 100 bin kişi Münih'te katıldı. Münih'teki gösteri, aşırı kalabalık nedeniyle güvenlik endişesiyle yarıda kesildi. Ülkenin diğer kentlerinde de ırkçılık karşıtı ittifakın çağrısı üzerine birçok protesto düzenlendi.

Geçtiğimiz sene kasım ayında AfD Partisi üyeleri ve bazı ırkçı grupların katılımıyla gerçekleşen gizli bir toplantının ortaya çıkmasının ardından AfD'nin ırkçı politikaları ve anayasaya aykırı tutumları tartışma konusu oldu. Toplantıda, AfD'nin iktidar olması durumunda ülkedeki tüm yabancıları sınırdışı etme stratejisinin ele alındığı ve Almanya vatandaşlığına geçmiş olan yabancı uyrukluların vatandaşlıklarının iptal edilerek ülkeden gönderilmesinin tartışıldığı belirtilmişti. Bu gelişmelerin ardından AfD'nin kapatılması konuşulmaya başlandı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.