Almanya'da 1.700 yıllık 'Barbar' Mezar keşfedildi

Almanya'nın güneybatısında, Stuttgart yakınlarındaki Gerstetten köyünde, Roma İmparatorluğu sınırlarında yaşamış bir "barbara" ait 1.700 yıllık mezar ortaya çıkarıldı.

Almanya'da 1.700 yıllık  'Barbar' Mezar keşfedildi
Yayınlanma:

Arkeologlar, mezarın içerisinden cam eşyalar, çömlekler ve ince işçilikli bir tarak gibi önemli mezar eşyaları buldu.

gerstetten1.jpeg

MEZARIN KEŞFİ VE ÖNEMİ

MS 4. yüzyılın ilk yarısına tarihlenen mezar, yaklaşık 60 yaşında ölen bir erkeğe ait. Ahşap bir oda ile çevrili olan mezar, köyün merkezinde tek başına, dikkat çekici bir yere yerleştirilmişti. Mayıs ayında yeni evlerin inşası öncesinde yapılan arkeolojik kazılarda keşfedilen bu mezar, dönemin Germen kabilelerinin ölü gömme ritüellerine dair yeni bilgiler sunuyor.

gerstetten3.jpeg

DEĞERLİ MEZAR EŞYALARI

Mezarın içindeki cam bardak, yüksek kaliteli işçiliğiyle dikkat çekerken, muhtemelen Roma İmparatorluğu’na ait Guntia kalesinden elde edildiği düşünülüyor. Diğer mezar eşyalarının ise günümüz Almanya’sının Elbe-Saale bölgesinden geldiği tahmin ediliyor. Bu da mezarın sahibinin Alemanni federasyonuna mensup bir Germen kabilesinden olduğunu düşündürüyor.

gerstetten4.jpeg

ALEMANNİ KABİLELERİNE AİT İPUÇLARI

Roma İmparatorluğu'nun kuzey sınırları olan Yukarı Germen Limes'in hemen ötesinde bulunan Gerstetten, Germen kabilelerinin yaşadığı bölgelere yakınlığıyla biliniyor. Romalılar, bu bölgedeki Germen halklarına "barbar" adını veriyordu. Barbarlar, MS 5. yüzyılda Roma'ya saldırarak imparatorluğun çöküşünde önemli bir rol oynamıştı.

gerstetten2.jpeg

RESTORASYON VE ARAŞTIRMALAR

Gerstetten’deki mezardan çıkarılan eserler, Esslingen kasabasındaki bir restorasyon atölyesine götürüldü. Mezar sahibi olduğu düşünülen adamın kemikleri ise karbon tarihlemesi için Mannheim’daki bir laboratuvara gönderildi. İlk analizler, adamın MS 263 ile 342 yılları arasında yaşamış olduğunu gösterdi. Arkeologlar, bölgedeki diğer mezarların keşfiyle daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.