Amerika medyasından sarsıcı açıklama: Suriyeli sığınmacılar Kılıçdaroğlu kazansın istemiyor
ABD devlet medyası Amerika'nın Sesi (VOA), Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların 28 Mayıs'ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu yakından takip ettiklerini ifade etti.
Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50 barajını geçemediği için seçim ikinci tura kaldı. VOA'ya konuşan bazı Suriyeli sığınmacılar, açıkça Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklediklerini belirtmişlerdir.
Örneğin, Ali el Muhammed adlı 33 yaşındaki bir Suriyeli sığınmacı, seçim sonuçlarından memnun olmadığını ancak muhalefetin kazanmasından korktuğu için rahat bir nefes aldığını ifade etmiştir. Muhammed, AKP'nin en azından "Suriyelileri savaştan zarar görmüş ülkelerine geri dönmeye zorlamama" sözü verdiğini ve bunun nasıl gerçekleştirileceğini bilmediğini ancak en azından zorla Suriye'ye geri gönderilmeyeceklerini düşündüğünü söylemiştir.
Diğer bir örnek olarak, Gaziantep'te yaşayan ve Türk vatandaşı olan 30 yaşındaki Kholud Şahin, parlamento seçimlerinde Yeşil Sol Parti'ye (YSP) oy verdiğini belirtmiştir. Şahin, YSP'ye destek verdiği halde, parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriye karşıtı söylemlerinden dolayı ona karşı olduğunu ifade etmiş ve aynı zamanda Erdoğan'ın kazanmasını istemediğini belirtmiştir. Şahin, Erdoğan'ın köyler inşa edildiği söylemine ve geri gönderme söylemlerine karşı çıkmış ve son yıllarda insan haklarına aykırı sınır dışı etmelerinde artış olduğunu dile getirmiştir.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'ne göre dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülkelerden biridir. Türkiye'de yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli ve 370 bine yakın diğer uyruklardan mülteci ve sığınmacı bulunmaktadır. Resmi rakamların üzerinde gayri resmi bir sığınmacı nüfusu olduğu da tahmin edilmektedir. Türkiye, 2016 yılında Avrupa Birliği ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde mülteci geçişlerini önlemek için 6 milyar avro gibi bir yardım taahhüdü almıştır ve bu anlaşmanın yeniden müzakere edilmesini talep etmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.