AP seçimlerinde aşırı sağ yükselişte

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları, aşırı sağın önemli kazanımlar elde ettiğini gösteriyor.

AP seçimlerinde aşırı sağ yükselişte
Yayınlanma:

İtalya'da son oyların kullanılmasıyla dört günlük seçim süreci sona erdi. Avrupa Parlamentosu'nun 720 üyesi arasında Avrupa Halk Partisi (EPP) 189 sandalye ile en büyük grubu oluştururken, Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) 135 sandalye ile ikinci sırada yer aldı. İlk sonuçlara göre, aşırı sağ ve sol eğilimli partilerin güç kazandığı görülse de, merkez partileri lider konumlarını korudu.

Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) büyük bir başarı elde etti, bu da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ulusal Meclis'i feshetme ve erken seçime gitme kararı almasına yol açtı. Almanya'da da aşırı sağın gücü artarken, Almanya için Alternatif (AfD) partisi oy oranını yüzde 14,2'ye yükseltti. Belçika'da ise Başbakan Alexander De Croo, partisinin aldığı kötü sonuçların ardından istifa edeceğini açıkladı.

Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkanı Manfred Weber, aşırı sağın iktidarda yer almasına engel olacaklarını belirtti ve Avrupa ve demokrasi yanlısı ittifaka katılma çağrısında bulundu. Sandığa çıkış oranı, yaklaşık yüzde 51 ile 1994'ten bu yana görülen en yüksek oranda gerçekleşti, bu da Avrupa'daki seçmenlerin ilgisinin arttığını gösteriyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.