Avrupa Birliği'nden üye ülkelere ekonomik uyarı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, aralarında Fransa ve İtalya'nın da bulunduğu yedi üye ülkeye, yüksek bütçe açıkları nedeniyle disiplin süreci başlatılacağını uyardı. AB Komisyonu, üye ülkelerin ekonomik durumlarını değerlendiren "Avrupa İlkbahar Sömestir Paketi" adlı çalışmasını yayımladı.

Avrupa Birliği'nden üye ülkelere ekonomik uyarı
Yayınlanma:

Bu çalışmada, Belçika, Çekya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya'nın bütçe açığı ve kamu borcu kriterlerine uyumları değerlendirildi.

AB kurallarına göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) yüzde 3'ünü, kamu borçlarının ise GSYH'nin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor.

Komisyon raporunda, Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya için aşırı bütçe açığı prosedürünün başlatılması gerektiği belirtildi. Bu raporlar, aşırı açık prosedürlerinin başlatılmasına yönelik ilk adım olarak görülüyor. Üye ülkelerin gelecek aylarda sunacakları çok yıllı harcama planları incelendikten sonra, Komisyon, yedi ülkeye yönelik aşırı bütçe açığı prosedürlerinin başlatılması teklifini sunacak.

AB kuralları, üye ülkelerin kamu açıklarını ve borçlarını sınırlandırıyor. Bu sınır aşıldığında, ilgili tedbirlerin AB Komisyonu'na bildirilmesi ve etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor. Ancak, birçok AB ülkesi bu mali kurallara uymuyor. Disiplin prosedürü, aşırı açık veren ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmayı amaçlıyor ve bu sürecin sonunda mali kurallara uymayan ülkeler para cezasına çarptırılabiliyor.

AB üyesi ülkeler, 2020'de COVID-19 salgını nedeniyle bu kuralları askıya almış ve bütçe açıkları ile kamu harcamalarını hızla artırmıştı. Bu uygulama, Rusya-Ukrayna Savaşı ve devam eden enerji ve enflasyon kriziyle de sürdü.

2023 yılında, AB ülkeleri arasında kamu borcunun GSYH'ye oranının en yüksek olduğu ülkeler yüzde 161,9 ile Yunanistan, yüzde 137,3 ile İtalya, yüzde 110,6 ile Fransa, yüzde 107,7 ile İspanya ve yüzde 105,2 ile Belçika olarak sıralandı.

Bütçe açığının en yüksek olduğu AB ülkeleri ise yüzde 7,4 ile İtalya, yüzde 6,7 ile Macaristan, yüzde 6,6 ile Romanya, yüzde 5,5 ile Fransa, yüzde 5,1 ile Polonya, yüzde 4,9 ile Malta ve Slovakya, yüzde 4,4 ile Belçika oldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.