BM: Kıtlık, Gazze'nin tamamına yayıldı

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik uzun süreli saldırıları sonucunda bölgede yaşanan kıtlığın boyutlarına dikkat çekti.

BM: Kıtlık, Gazze'nin tamamına yayıldı
Yayınlanma:

Raportörler, son aylarda artan açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle ölen çocuk sayısının kıtlığın Gazze Şeridi'nin tamamına yayıldığını gösterdiğini bildirdi.

BM raportörleri, Deyr el-Belah kentindeki El Aksa Hastanesinde 30 Mayıs'ta 6 aylık bir bebek, 1 Haziran'da Han Yunus'ta bir çadırda kalan Filistinlilerin bulunduğu yerde 13 yaşında bir çocuk ve 3 Haziran'da yine Han Yunus'ta 9 aylık bir bebek olmak üzere çocuk ölümlerine dikkat çekti. Bu ölümler, Gazze'nin kuzeyinden merkezine ve güneyine yayılan kıtlığın derinliğini ve yaygınlığını ortaya koymaktadır.

Raportörler, İsrail'in Filistinlilere yönelik kasıtlı ve hedefli aç bırakma politikalarına sert tepki göstererek, bu uygulamanın soykırımcı bir şiddet şekli olduğunu vurguladı. Uluslararası toplumu Gazze'ye insani yardımların acilen erişmesi, İsrail'in ablukasının sona erdirilmesi ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması konusunda harekete geçmeye çağırdılar.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 7 Haziran'da yaptığı açıklamada, Gazze'de her 10 çocuktan 9'unun ciddi gıda sıkıntısı çektiğini ve yetersiz beslenmenin ölüm riskini artırdığını rapor etmişti. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise Gazze'de nüfusun yarısının temmuz ortasında ölüm ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini öngörmüştü.

BM raportörleri, uluslararası toplumu eylemsizlikten kaçınmaya ve Gazze'deki insani krize acil müdahalede bulunmaya çağırdı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.