BM'den önemli karar: 11 Temmuz, Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü olarak kabul edildi

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" olarak ilan edilmesi talep edilen karar tasarısını kabul etti. Oturum, hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililer için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

BM'den önemli karar: 11 Temmuz, Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü olarak kabul edildi
Yayınlanma:

Oylama öncesinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, karar tasarısının "çok siyasi olduğunu" savundu ve bu kararın bölgedeki istikrara katkı sağlamayacağını dile getirdi. Karar tasarısı, Almanya ve Ruanda tarafından sunulmuş ve Türkiye'nin de dahil olduğu 40'tan fazla ülkenin destek verdiği bir girişimdi. 193 üyeli BM Genel Kurulunda 84 "evet" oyuyla kabul edilen kararda, Srebrenitsa Soykırımı'nın inkarı ve suçluların yüceltilmesi kınandı. Soykırım kurbanlarının kimlik tespiti ve cenazelerine ulaşmaya yönelik çalışmaların devamının önemi vurgulandı ve her yıl 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" olarak belirlenmesi talep edildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, karar tasarısına karşı çıkmış ve soykırımın yaşanmadığını iddia etmişti. Ancak karar, uluslararası topluma güçlü bir mesaj verdi ve soykırımın inkarını kınadı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.