Çiftlik hayvanlarının salgıladığı gazdan vergi alınacak!

Danimarka Vergi Bakanı Jeppe Bruus, hükümetin çiftlik hayvanları tarafından salınan sera gazları için yeni bir vergi getirmeyi planladıklarını açıkladı. Bruus'un verdiği bilgilere göre, inek, domuz ve koyun emisyonlarına yönelik bu vergi, 2030 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.

Çiftlik hayvanlarının salgıladığı gazdan vergi alınacak!
Yayınlanma:

Yeni vergi önleminin, ülkenin 1990 seviyelerine göre emisyonları yüzde 70 oranında azaltma hedefine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Bruus, bu adımın Danimarka'nın 2045 yılında iklim nötr olma hedefine ulaşmasına büyük bir adım daha yaklaştıracağını belirtti.

ÖZELLİKLE SÜT HAYVANCILIĞI YAPAN ÇİFTÇİLER ETKİLENECEK

Çiftçilere yönelik planlanan verginin ton başına 43 dolar olması öngörülüyor, ancak verginin başlangıçta yüzde 60 oranında bir gelir vergisi indirimine tabi olacağı ifade edildi. Bu önlemin, özellikle süt hayvancılığı yapan çiftçileri daha fazla etkilemesi bekleniyor.

Danimarka, dünyada tarımda gerçek bir CO2 vergisi uygulayan ilk ülke olma özelliğini taşıyor ve bu karar övgüyle karşılanıyor. Ülke, yaklaşık 1.5 milyon sığır nüfusuyla önemli bir hayvancılık üreticisi konumunda bulunuyor ve bu vergi yoluyla yıllık 400 milyon dolardan fazla gelir elde edilmesi öngörülüyor. Yeni verginin 2035 yılına kadar ton başına 108 dolarlık bir seviyeye yükseltilmesi planlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.