Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Türk olmakla gurur duyuyorum

İran'ın yeni yeni seçilen Türk kökenli Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran tarihinde bir ilki başardı. Pezeşkiyan, "Türk'üm ve Türk olmakla gurur duyuyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Türk olmakla gurur duyuyorum
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yaklaşık 30 milyon Türk kökenlinin yaşadığı İran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yenilikçi ve Türk kökenli Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53.7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı oldu.

İran'ın önemli kentlerinden biri olan Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı olan Pezeşkiyan, seçim kampanyasında "Ben Türk'üm ve bununla gurur duyuyorum." sloganı ile kampanya yürütmüştü.

Pezeşkiyan'ın seçilmesi ile birlikte Türkiye ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin daha gelişeceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılında İran Cumhurbaşkanı Reisi ile yaptığı ortak basın toplantısında, iki ülkenin daha önce 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefinin olduğunu hatırlatmıştı.

TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ

Türkiye ile İran ilişkileri Humeyni'nin "İslam Devrimini ihraç etme" politikası nedeniyle zaman zaman gerilse bile 400 yıla yakın süredir değişmeyen 560 km’lik bir sınırımız bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığının İran’da Tahran Büyükelçiliğinin yanı sıra Tebriz, Urumiye ve Meşhed'de Başkonsoloslukları bulunuyor. İran ise ülkemizde Ankara Büyükelçiliği’nin yanı sıra İstanbul, Erzurum ve Trabzon Başkonsolosluklarıyla temsil ediliyor.

Türkiye-İran ikili ilişkileri, içişlerine karışmama, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkelerine dayanıyor.

İki ülke ilişkileri 2014 yılında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizması temelinde kurumsal bir çerçeveye oturtuldu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 24 Ocak’ta ülkemizi ziyareti sırasında İran’la toplam 10 anlaşma imzalandı.

MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Mesud Pezeşkiyan, 22 Eylül 1954 tarihinde Tebriz'de doğdu. İran'da Türk kökenliler "İran Azerisi" olarak adlandırılıyor. Yoğun olarak ülkenin güneyinde yaşayan Türk kökenliler önemli bir güce sahip. Mesud Pezeşkiyan, Tahran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve kalp cerrahisi alanında uzmanlaştı. Eğitim hayatında gösterdiği başarılarla dikkat çeken Pezeşkiyan, sağlık sektöründe önemli çalışmalar yaptı.

PEZEŞKİYAN'IN SİYASİ KARİYERİ

Mesud Pezeşkiyan, 2000 yılında reformist kimliğiyle siyasete atıldı ve Tebriz Milletvekili olarak İran Meclisi'ne girdi. 2001-2005 yılları arasında İran Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Sağlık Bakanlığı döneminde sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve iyileştirilmesi konularında önemli reformlara imza attı.

2024 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Pezeşkiyan, reformistlerin adayı olarak seçim kampanyasını yürüttü. "Ben Türk'üm ve bununla gurur duyuyorum" sloganıyla dikkat çeken Pezeşkiyan, ikinci turda oyların yüzde 53.7'sini alarak İran'ın 9. Cumhurbaşkanı seçildi. Bu zafer, İran'da reform hareketlerinin yeni bir döneme girmesini sağladı.

Cumhurbaşkanlığı döneminde, ekonomik kalkınma, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve toplumsal eşitlik konularında önemli adımlar atmayı hedefleyen Pezeşkiya'nın seçilmesi ile birlikte Türkiye-İran ilişkilerinin daha sıcaklaşacağı, iki ülke arasındaki ticaret ve turizmin de artacağı öngörülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.