Darısı Türkiye'ye: Çin Kentsel dönüşüme 1 milyar dolar ayırdı

Türkiye gibi büyük depremler yaşayan Çin, 2024 yılında deprem kuşağı üzerinde bulunan ve bina stoku eski olan kentlerde hızlandırılmış bir kentsel dönüşüm planı uygulayacak.

Darısı Türkiye'ye: Çin Kentsel dönüşüme 1 milyar dolar ayırdı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Her yıl onlarca depremin yaşandığı Çin'de hükümet 2024 yılını "kentsel dönüşüm yılı" ilan etti. Çin hükümeti Kalkınma Bankası aracılığı ile konut sahiplerine özel kredi ve ödenekler vermeye başladı. Söz konusu krediler öncelikli maliyetlere, telafi giderlerine ve yerinden edilenlerin iskanı için yeni inşaat faaliyetine ve buna bağlı altyapı ve yenileştirme projelerine yönlendirilecek.

Uluslararası Çin Radyosu'nun haberine göre Çin Kalkınma Bankası (China Development Bank) yerleşim birimlerinin renovasyonu için 20 Ocak’ta özel kredi olarak 9,08 milyar yuan (1,26 milyar dolar) dağıttı. Bu fonlama Guangzhou, Zhengzhou ve Xi’an gibi kentlerde yaklaşık 100 projeyi kapsıyor. Projelerden 100 bin kişi doğrudan doğruya yararlanacak ve bunlar, 238 bin iskan biriminin inşasına olanak sağlayacak. Projenin toplam maliyetinin 10 trilyon yuana varacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE'DE NE YAPILIYOR?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyeler, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan çalışmayla Türkiye'de öncelikli dönüştürmesi gereken 6,7 milyon konut olduğu belirlendi.

Bu konutlardan 1,5 milyonunun acilen dönüştürülmesi gerekiyor ve bunların 300 bini İstanbul'da bulunuyor.

Öte yandan Türkiye'de 2024 yılı içiresinde konutunu dönüştürecek olan hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar da kredi verilecek. İş yerleri için ise 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar da kredi desteği sağlanacak.

6 Şubat'ta 11 ili etkileyen 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremlerde Türkiye'de 50 bin kişi hayatını kaybetti. Yaklaşan yerel seçimlerde ise İstanbul başta olmak üzere birçok ilde belediye başkan adaylarının birinci gündemi kentsel dönüşüm konusu oldu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.