Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı: Türkiye de sıralamada!

Dünyanın en prestijli üniversite sıralamalarından biri olan QS Dünya Üniversite Sıralaması 2025 sonuçları açıklandı. Bu yıl, Türkiye'den beş üniversite ilk 500'de yer alma başarısı gösterdi.

Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı: Türkiye de sıralamada!
Yayınlanma:

Sıralamaya göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 285. sırada bulunarak şimdiye kadar olan en iyi yerine ulaştı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 326. sırada bulunarak listede güçlü bir konumda yer aldı. Türkiye'nin önde gelen vakıf üniversitelerinden Koç Üniversitesi 401. sırada, Boğaziçi Üniversitesi 418. sırada ve Bilkent Üniversitesi 477. sırada yer alarak ilk 500'deki Türk üniversiteleri arasına girdi.

MIT BİR KEZ DAHA ZİRVEDE

QS Dünya Üniversite Sıralaması 2025'in zirvesinde, üst üste 13. kez birinci sırayı alan Massachusetts Institute of Technology (MIT) bulunuyor. İlk 10'da yer alan diğer üniversiteler ise sırasıyla şöyle:

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) - ABD
  2. Imperial College London - İngiltere
  3. University of Oxford - İngiltere
  4. Harvard University - ABD
  5. University of Cambridge - İngiltere
  6. Stanford University - ABD
  7. ETH Zurich - İsviçre
  8. National University of Singapore (NUS) - Singapur
  9. University College London (UCL) - İngiltere
  10. California Institute of Technology (Caltech) - ABD

Imperial College London ikinci sırada yer alırken, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi sırasıyla beşinci ve altıncı sıralarda yer aldı.

QS SIRALAMALARININ ÖZELLİKLERİ

QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nın 21. edisyonu, istihdam edilebilirlik ve sürdürülebilirlik gibi önemli kriterlere vurgu yapan tek sıralama olma özelliğini taşıyor. Bu sıralamada, 105 farklı yükseköğretim sistemine ait 1.500'den fazla kurum değerlendirildi. Sıralamalar, işveren itibarı, fakülte başına atıf sayısı, akademik itibar, öğrenci-fakülte oranı, uluslararası fakülte oranı ve uluslararası öğrenci oranı gibi faktörlere dayanıyor.

ASYA'NIN YÜKSELEN GÜCÜ

QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter, "Son yirmi yılın küresel yükseköğretim hikayesi, ABD'nin en iyi üniversitelerinin çoğunu elinde tutarken, Asya'nın büyük güçlerinin artan hırsıyla başa çıkmaya çalıştığını anlatır." dedi. "Bu yıl, ABD'nin ayrıcalıklı konumunun bu hırs karşısında sonsuza kadar dayanacağının garantisi olmadığını gösteren en net sinyali sunuyor."

MIT, Kimya Mühendisliği, İnşaat ve Yapısal Mühendislik, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri, Veri Bilimi ve Yapay Zeka, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Dilbilim, Malzeme Bilimi, Makine, Havacılık ve Üretim Mühendisliği, Matematik, Fizik ve Astronomi, ve İstatistik ve Operasyonel Araştırma gibi 11 dalda da dünya birincisi olarak yer aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.