Fed tutanakları: Gelecek toplantıda faiz indirimi gündemde

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 30-31 Temmuz'da düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. Tutanaklar, politika faizinin 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulduğunu gösterirken, gelecek toplantıda faiz indirimi olasılığının değerlendirildiğine işaret ediyor.

Fed tutanakları: Gelecek toplantıda faiz indirimi gündemde
Yayınlanma:

Fed yetkilileri, toplantı tutanaklarında, mevcut ekonomik verilerin enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefi doğrultusunda ilerlediğine dair güvenlerini artırdığını belirtti. Ancak yetkililer, bu güvenin tam olarak sağlanması için daha fazla veri gerektiğini de vurguladı. Tutanaklarda, “Büyük çoğunluk, veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse, gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını gözlemledi” ifadelerine yer verildi.

BÜYÜME VE İŞ GÜCÜ PİYASASI ENDİŞELERİ

Fed personelinin ekonomik tahminlerine göre, 2024'ün ikinci yarısındaki büyüme beklentileri, iş gücü piyasasındaki zayıf göstergelere yanıt olarak geriledi. Bu durum, istihdam hedeflerine yönelik risklerin arttığını gösteriyor. Yetkililerin çoğu, iş gücü piyasasındaki gevşemenin ciddi bir bozulmaya dönüşme riski taşıdığı konusunda uyardı.

Tutanaklar, bazı yetkililerin, politika kısıtlamalarının çok geç veya çok az azaltılmasının ekonomik faaliyetleri ve istihdamı gereksiz yere zayıflatabileceği yönündeki endişelerini de ortaya koyuyor. Buna karşın, diğer yetkililer ise politika kısıtlamalarının erken veya fazla azaltılmasının, toplam talepte yeniden canlanma ve enflasyondaki ilerlemenin tersine dönme riski taşıyabileceğini ifade etti. Bu durumda, enflasyonun beklenenden daha kalıcı olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Fed’in bir sonraki toplantısı 17-18 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Toplantıdan çıkacak kararlar, hem ABD hem de küresel ekonomik görünüm açısından kritik önemde olacak. Fed yetkilileri, bu toplantıda faiz indirimi olasılığını masaya yatırırken, ekonomik verilerin seyrine göre karar vereceklerini belirtiyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.