Filistin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur: ''İsrail'den hesap sorulsun''

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'da maruz kaldığı suikast nedeniyle İsrail'den hesap sorulmasını talep etti.

Filistin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur: ''İsrail'den hesap sorulsun''
Yayınlanma:

WAFA'nın haberine göre, Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurul Başkanı Dennis Francis ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aylık başkanlığını yürüten Rusya'nın Temsilcisi Vassilly Nebenzia'ya mektup gönderdi.

BATI ŞERİA VE DOĞU KUDÜS'TEKİ SALDIRILAR SÜRÜYOR

Mansur, mektubunda İsrail'in, BMGK kararlarını ihlal ederek Filistin halkına karşı keyfi bir savaş yürüttüğünü ifade etti. "İsrail, Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yönelik soykırım savaşını 300 gündür sürdürüyor. Gazze'de öldürülen çocuk, kadın ve yaşlı Filistinlilerin yanı sıra insani yardım ve sağlık çalışanları ile gazetecilerin sayısındaki artış devam ediyor." dedi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki evleri bombalamaya devam ettiğini ve sivilleri kaçırarak İsrail hapishanelerinde işkence ve tacize maruz bıraktığını belirten Mansur, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki saldırıların da sürdüğünü vurguladı.

Mansur, Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait evleri yıkarak yeni yerleşim projeleri başlattığını ve Filistinlileri tehcire zorladığını söyledi. İsrail'in her gün "haydut bir devlet" gibi davrandığını ifade eden Mansur, Heniyye suikastını buna örnek gösterdi.

EN AZ 16 BİN 172 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Heniyye'nin İran'da suikasta uğramasının İran egemenliğine açık bir ihlal olduğunu belirten Mansur, İsrail'in aynı ihlalleri Lübnan ve Suriye'de de tekrarladığını kaydetti.

Mansur, Heniyye suikastı ve Gazze'deki saldırılar nedeniyle İsrail'den hesap sorulmasını istedi. İsrail'in bölgesel istikrarı bozma ve Orta Doğu'yu kapsamlı bir savaşa sürüklemeye çalıştığını savunan Mansur, "İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 172'si çocuk, 10 bin 798'i kadın olmak üzere 39 bin 480 Filistinli öldü, 91 bin 128 kişi yaralandı." ifadelerini kullandı.

Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da Heniyye'nin kaldığı konuta saldırı düzenlendiğini duyurdu. İran ve Hamas, suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.