Fitch'den Türkiye ekonomisine yönelik dikkat çeken öngörüler

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki ekonomik görünüme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Fitch'den Türkiye ekonomisine yönelik dikkat çeken öngörüler
Yayınlanma:

Fitch'in yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısında, Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,5 oranında büyümesinin beklendiği ifade edildi. 2025 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,8 olarak belirlenirken, 2026'da bu oranın yüzde 3,7'ye çıkacağı öngörülüyor. Ayrıca, yıllık enflasyonun ağustos ayında belirgin bir yavaşlama kaydettiği ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 seviyesine gerilemesinin beklendiği raporda vurgulandı.

Raporda, dünya ekonomisinin 2023'te yüzde 2,7 oranında büyüyeceği tahmin edilirken, bu rakamın haziran ayındaki öngörülere göre 0,1 puan daha yüksek olduğuna dikkat çekildi. ABD, İngiltere, Brezilya ve Rusya gibi ülkeler için büyüme beklentileri yukarı yönlü revize edilirken, ABD'nin büyüme tahmini yüzde 2,1'den yüzde 2,5'e çıkarıldı. Ancak 2025'te ABD ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle küresel büyümenin yüzde 2,5'e, 2026'da ise yüzde 2,4'e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Fed'in para politikasıyla ilgili olarak, gevşeme döngüsünün önümüzdeki dönemde başlayacağı ancak faiz oranlarının 2025'te de kısıtlayıcı seviyelerde kalacağı belirtildi. Gelecek yıllarda faiz indiriminin büyüme üzerindeki etkisinin sınırlı olacağına dikkat çekilen raporda, Eylül ve Aralık aylarında 25 baz puanlık, 2025'te 125 baz puanlık ve 2026'da 75 baz puanlık faiz indirimi beklendiği ifade edildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.