Fransa'da erken genel seçimin ilk turu sonrası liderler konuştu: Macron'un 7 yıllık aşağılayıcı ve yıpratıcı gücünün ardından...

Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda aşırı sağın oylarını artırarak ilk sıraya yerleşmesi, merkez ve sol partilerin ikinci turda işbirliği yapmasını zorunlu hale getirebilir.

Fransa'da erken genel seçimin ilk turu sonrası liderler konuştu: Macron'un 7 yıllık aşağılayıcı ve yıpratıcı gücünün ardından...
Yayınlanma:

İlk sonuçlara göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yarışı yaklaşık yüzde 34 oyla önde götürdüğü belirtiliyor. Merkez sağ ve soldaki partiler, 7 Temmuz'da düzenlenecek ikinci turda aşırı sağa karşı işbirliği yapma niyetlerini açıkladılar.

RN liderlerinden Jordan Bardella, Fransız seçmenlerin ilk turda RN ve müttefiklerinin adaylarını öne çıkararak değişim isteklerini net şekilde gösterdiklerini ifade etti. Bardella, aşırı solcuların yüksek oy oranının endişe verici olduğunu belirterek destekçilerini 7 Temmuz’daki ikinci turda sandık başına gitmeye çağırdı.

RN lideri Marine Le Pen, aday olduğu Pas-de-Calais birinci seçim bölgesinden milletvekili seçildiğini duyurdu. Le Pen, partisinin ilk turda birinci sırada yer almasının, seçmenlerin "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 7 yıllık aşağılayıcı ve yıpratıcı gücünün ardından yeni bir sayfa açma isteğini" gösterdiğini belirtti. Le Pen, ikinci turun belirleyici olacağını ve ülkenin aşırı solcu Nupes koalisyonunun eline düşmesini engellemek gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Macron, sonuçların açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, yüksek katılımın "siyasi durumu netleştirme" arzusunun göstergesi olduğunu söyledi. Macron, aşırı sağcı RN'ye karşı geniş, açıkça demokratik ve cumhuriyetçi bir miting düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, bu sonucun "Emmanuel Macron'a ağır ve tartışılmaz bir yenilgiyi tattırdığını" ifade etti. Melenchon, ilkeler gereği RN'nin kazanmasına izin vermeyeceklerini ve ikinci turda RN'nin birinci, sol ittifakın ise üçüncü çıktığı her seçim bölgesinde adaylarını geri çekeceklerini belirtti. Melenchon, Başbakan Gabriel Attal’ın görevinden ayrılacağını ve mutlak çoğunluğu Yeni Halk Cephesi'ne (sol koalisyon) vermenin tek alternatif olduğunu savundu.

Eski Başbakan ve Macron ittifakına dahil Ufuklar Partisi lideri Edouard Philippe de ikinci tur için işbirliği çağrısı yaptı. Philippe, radikal partilere karşı işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, "RN ya da LFI adaylarına oy verilmemelidir. Sağda ve merkezde her şeyin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Ben buna hazırım," dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.