Fransa'da erken seçimle ilgili ilk sonuçlar gelmeye başladı: Aşırı sağcı Le Pen'in partisi ilk sırada

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken genel seçim kararıyla bugün sandık başına giden vatandaşlar, Ulusal Meclis'te görev alacak 577 milletvekilini belirlemek için oy kullanıyor. Yaklaşık 49,5 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen seçimler, Fransa'nın siyasi geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Fransa'da erken seçimle ilgili ilk sonuçlar gelmeye başladı: Aşırı sağcı Le Pen'in partisi ilk sırada
Yayınlanma:

Bugün yapılan seçimlerin ilk turuna ilişkin tahmini sonuçlar, ülke genelindeki siyasi denklemleri gözler önüne serdi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (NFP), oyların yüzde 34'ünü alarak seçimlerin ilk turunda birinci parti konumuna yerleşti. Sol tandanslı Yeni Halk Cephesi (NHP) ise yüzde 28,1 oy oranı ile ikinci sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Macron'un liderliğindeki Rönesans Partisi (Ensemble) ise yüzde 20,3 oy oranıyla üçüncü sırada kaldı.

Sandık çıkış anketlerine göre, NFP'nin seçimdeki üstünlüğü, aşırı sağcı liderler Jordan Bardella ve Marine Le Pen'in etkisiyle pekişmiş durumda. Diğer yandan, sol koalisyonu olarak bilinen Yeni Halk Cephesi, oyların yaklaşık yüzde 29'unu alarak dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Macron'un ittifakı Ensemble, oyların yüzde 20 civarında bir kısmını topladı.

Sonuçların açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağ partilere karşı tüm seçmenleri ikinci turda oy kullanmaya çağırdı. Macron, açıklamasında, "Fransa'nın demokratik değerlerini savunmak için tüm vatandaşlarımızı ikinci turda sandığa gitmeye ve aşırı sağın Meclis'teki gücünü sınırlamaya davet ediyorum" şeklinde ifadelerde bulundu.

Eğer mevcut sonuçlar ikinci turda da geçerli olursa, aşırı sağ partilerin Meclis'teki toplam sandalye sayısının yaklaşık yarısını alması bekleniyor. Bu durum, Fransa'nın siyasi manzarasında önemli bir değişim ve siyasi dinamiklerde köklü bir dönüşüm anlamına gelebilir.

Seçimlerin ikinci turu, Fransa'nın siyasi geleceğini belirleyecek ve ülkedeki siyasi dengeleri yeniden şekillendirecek. Seçmenler, siyasi partilerin sunduğu programları ve vaatleri değerlendirerek, ülkenin yönetim şekli üzerinde doğrudan etkili olacak önemli bir karar verecekler.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.