Fransa'da Macron meclisi feshetti erken seçim çağrısı yaptı: Milliyetçilerin yükselişi, Fransa’nın yeri için tehlikeli

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin elde ettiği başarının ardından Fransa Ulusal Meclisi’ni feshetti ve erken seçim çağrısında bulundu.

Fransa'da Macron meclisi feshetti erken seçim çağrısı yaptı: Milliyetçilerin  yükselişi, Fransa’nın yeri için tehlikeli
Yayınlanma:

Le Monde'un haberine göre, Macron, AP seçimlerinde aşırı sağın oy oranlarının yükselmesinin hemen ardından bu kararı aldığını duyurdu. Ülkenin ilk tur seçimleri 30 Haziran’da, ikinci tur seçimleri ise 7 Temmuz’da yapılacak.

Cumhurbaşkanı Macron, AP seçimlerinde aşırı sağ partilerin oy oranlarının artmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bugünün sonunda hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağım” ifadelerini kullandı. Anayasanın 12. maddesinin verdiği yetkiyle ve yaptığı istişareler sonucunda meclisi feshetme kararı aldığını belirten Macron, "Birkaç dakika içinde, ilk tur için 30 Haziran ve ikinci tur için 7 Temmuz’da yapılacak seçimleri düzenleyen kararnameyi imzalayacağım" dedi.

Macron, AP seçim sonuçlarını değerlendirirken, sonuçların Avrupa’yı savunan partiler için iyi bir sonuç olmadığını vurguladı. “Milliyetçilerin ve demagogların yükselişi, halkımız için olduğu kadar Avrupa’mız için de, Fransa’nın Avrupa’daki ve dünyadaki yeri için de tehlikedir” diyen Macron, seçmenlerin mesajını duyduğunu ve buna engel olmayacağının altını çizdi.

Bu gelişme, Fransa’da siyasi ortamı yeniden şekillendirecek ve Macron’un liderliği altında ülkenin geleceği üzerinde derin etkiler yaratacak. Avrupa yanlısı politikaların savunucusu olan Macron’un bu hamlesi, aşırı sağın yükselişine karşı bir stratejik adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.