Gazze 70 yıl geriye gitti!

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) Filistin Halkına Yardım Programı Özel Temsilci Yardımcısı Chitose Noguchi, İsrail'in bir yılı aşkın süredir düzenlediği saldırıların Filistin üzerinde yarattığı yıkıcı sosyo-ekonomik etkileri değerlendirdi. BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında açıklanan rapor, Filistin halkının içinde bulunduğu dramatik tabloyu gözler önüne serdi.

Gazze 70 yıl geriye gitti!
Yayınlanma:

Noguchi, Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırılarının, bölge halkı için benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açtığını belirtti. Gıda güvensizliği, kitlesel yerinden edilme ve can kayıplarının yanı sıra, yardım dağıtımındaki kısıtlamaların da krizi daha da derinleştirdiğini ifade etti. Noguchi, her 4 kişiden 3'ünün yoksulluk içinde yaşadığını ve bu oranın hızla arttığını vurguladı.

EKONOMİK ÇÖKÜŞ: GSYİH’DE YÜZDE 35 DÜŞÜŞ

Filistin ekonomisinde yaşanan kayıpların şaşırtıcı boyutlara ulaştığını belirten Noguchi, İsrail saldırılarının Gazze ve Batı Şeria'da ekonomik yıkıma neden olduğunu söyledi. 2023 sonunda Filistin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) 7 Ekim öncesindeki tahmini 20,2 milyar dolardan 13,1 milyar dolara düştüğünü belirten Noguchi, bunun yüzde 35’in üzerinde bir daralmayı temsil ettiğini kaydetti. Ayrıca, işsizlik oranının hızla arttığını, Gazze’de işsizliğin yüzde 80’e yaklaştığını ve 2024'te Filistin'deki yoksulluk oranının yüzde 74,3’e çıkmasının beklendiğini ifade etti.

24 YILLIK KALKINMA KAZANIMLARI KAYBOLDU

Noguchi, Filistin’in insani gelişme endeksinde benzeri görülmemiş bir gerileme yaşadığına dikkat çekerek, 24 yıllık kalkınma kazanımlarının kaybedildiğini belirtti. "Gazze, gelişmişlik açısından 70 yıl geriye, 1955'ler seviyesine geri döndü," diyen Noguchi, bölgenin yeniden inşası için büyük bir uluslararası işbirliği ve çaba gerektiğini vurguladı. Raporda, Gazze'de savaşın 42 milyon ton enkaz yığını oluşturduğu, bu enkazların insan sağlığı ve ekosistem için önemli riskler barındırdığı da belirtildi.

İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

UNDP’nin raporu, İsrail’in saldırılarının Filistin’de uzun vadeli bir insani krizi daha da derinleştirdiğini gösteriyor. Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik yıkımın büyüklüğü, Filistin halkının gelecek yıllarda toparlanma mücadelesini daha da zorlaştıracak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.