Gazze ateşkes görüşmeleri iki aylık aranın ardından Doha’da yeniden başladı

Katar’ın başkenti Doha’da ABD, İsrail ve Mısır’ın arabuluculuğuyla Gazze için yeni ateşkes görüşmeleri başladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, rehinelerin kurtarılması için “ağır tavizler” vermeleri gerektiğini vurgularken, görüşmelere CIA Direktörü, Mossad Başkanı ve Katar Başbakanı da katıldı.

Gazze ateşkes görüşmeleri iki aylık aranın ardından Doha’da yeniden başladı
Yayınlanma:

Reuters’a konuşan bir yetkili, görüşmelerin Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Filistinli mahkumların bırakılmasını kapsayan bir anlaşma için yapıldığını belirtti. Hedefin, bir aydan kısa süreli bir ateşkesle daha uzun vadeli bir çözümün zeminini hazırlamak olduğu ifade ediliyor.

MÜZAKERELERİN ASKIYA ALINMA SEBEPLERİ

Görüşmelerin iki ay askıya alınmasının sebeplerinden biri, İsrail’in Filadelfi Koridoru'ndaki varlığını sürdürme isteği ve Hamas’ın geri çekilme taahhüdünden vazgeçmesi olarak gösteriliyor. Ayrıca, Hamas’ın talep ettiği esir sayısı ve İsrail’in ateşkesten sonra kuzey Gazze’ye dönecek Filistinlilere dair ek şartlar getirmesi de anlaşmazlıklara yol açtı.

İSRAİLLİ ESİR YAKINLARINDAN TEL AVİV’DE GÖSTERİ

Görüşmelerin başlamasıyla Tel Aviv’de toplanan İsrailli esirlerin yakınları, hükümete çağrıda bulunarak Katar’daki müzakere heyetinin yetkilerinin artırılmasını istedi. Göstericiler, rehinelerin bir an önce serbest bırakılması için müzakerelerde daha fazla esneklik talep ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.