"Gazze nüfusunun yüzde 4'ü öldü, kayboldu veya yaralandı"

Euro-Med tarafından yapılan araştırmaya göre İsrail'in saldırıları, Gazze Şeridi'ndeki tesislerin ve altyapının yaklaşık yüzde 70'ini yok etti

"Gazze nüfusunun yüzde 4'ü öldü, kayboldu veya yaralandı"
Yayınlanma:

Euro-Med tarafından paylaşılan verilere göre, Gazze'de yaşayan nüfusun yüzde 4'ü, yani 90 binden fazla kişi, ölü, kayıp veya yaralı durumda bulunuyor.

Euro-Med'in Cenevre merkezli açıklamasına göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden hava, kara ve deniz saldırıları, Gazze Şeridi'ndeki tesislerin ve altyapının yaklaşık yüzde 70'ini yok etti.

Euro-Med'in raporuna göre, İsrail saldırılarında 4 Ocak itibarıyla 30 bin 676 Filistinli hayatını kaybetti. Bu ölümlerin 28 bin 201'i sivil, 12 bin 40'ı çocuk, 6 bin 103'ü kadın, 241'i sağlık çalışanı ve 105'i gazeteci olarak kaydedildi.

Gazze'de yaşanan olaylar sonucunda 1,9 milyon Filistinli güvenli barınak eksikliği nedeniyle yerinden oldu. Bölgede tamamen yıkılan konut sayısı 67 bin 946, kısmen hasar gören konut sayısı ise 179 bin 750 oldu.

İsrail'in hedef aldığı tesisler arasında 318 okul, 1612 sanayi tesisi, 23 hastane, 57 klinik ve 169 sağlık tesisi, 201 cami, 3 kilise ve 169 basın ofisi bulunuyor.

Gazze Şeridi'nde yaşanan olayların, Gazze'nin tamamını kapsayacak şekilde topraklarını genişletme amacı güden İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiği ve Gazze nüfusunun büyük bir kısmını yerinden ettiği belirtiliyor.

Ayrıca, Euro-Med'e göre, İsrail, Gazze'ye yardım malzemelerinin girişini sınırlayarak açlığı bir silah olarak kullanıyor ve kasıtlı olarak sivil altyapıyı hedef alarak can kayıplarına, maddi kayıplara ve yıkıma neden olmaya çalışıyor. Bu durumun uluslararası insancıl hukuka ve Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğu, ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'ne göre "savaş suçu" anlamına geldiği vurgulanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.