Gazze'de kirli su krizi! Çocuklar çeşitli hastalıklara yakalanıyor!

İsrail ordusunun yaklaşık 11 aydır devam eden saldırıları ve ablukası nedeniyle Gazze Şeridi'nde temiz su bulmakta zorlanan Filistinliler, özellikle çocuklar çeşitli bağırsak hastalıklarına yakalanıyor.

Gazze'de kirli su krizi! Çocuklar çeşitli hastalıklara yakalanıyor!
Yayınlanma:

Kanalizasyon sistemlerinin ve altyapının tahrip olmasıyla birlikte kirli suların yer altı su kaynaklarına sızması, Gazze'nin zaten içme suyu olarak uygun olmayan yüzde 97'lik su kaynaklarını her geçen gün daha da kirletiyor. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi ve Küresel Su, Çevre ve Sağlık Enstitüsü (GIWEH) tarafından Ekim 2021'de yapılan açıklamada bu durum detaylandırıldı.

SU KAYNAKLARI KİRLENDİ!

Belediyeler, sokaklarda biriken atık suları temizlemek için gerekli ağır iş makinelerinin yokluğu nedeniyle, Filistinliler foseptik çukurlar açarak atık sulardan kurtulmaya çalışıyor. Ancak bu çukurların genellikle yanlış yerlere açılması, atık suların yeraltına sızmasına ve su kaynaklarının kirlenmesine neden oluyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı Su ve Sanitasyon İzleme Dairesi Başkanı Said el-Akluk, kanalizasyon şebekelerinin tahrip olması sonucu yeraltı su rezervlerinin büyük ölçüde kirlendiğini belirtti.

Akluk, foseptik çukurların su kuyularının yakınlarına kazılması nedeniyle atık suların su kaynaklarına karıştığını ve bu durumun yüzlerce kişinin zehirlenmesine yol açtığını ifade etti.

ALTYAPI TAHRİP OLDU!

Beyt Lahiya Belediye Başkanı Ala el-Attar, İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'nin kuzeyindeki kanalizasyon pompaları, yağmur suyu toplama havuzlarının yüzde 50'si, 200 kilometrelik su şebekesi ve 100 kilometrelik kanalizasyon şebekesinin tahrip olduğunu aktardı.

Gazze Belediyeler Birliği Koordinatörü Husni Muhenna ise devam eden abluka ve yakıt ile ekipman eksiklikleri nedeniyle içme suyu temininin büyük bir sorun haline geldiğini belirtti.

Muhenna, saldırılar sonucu 62 su kuyusunun tahrip edildiğini, desalinasyon istasyonlarının yıkıldığını ve su kuyularını çalıştıracak elektrik enerjisinin olmayışının ciddi bir su krizine yol açtığını söyledi. Şu anda belediye sadece kentin yüzde 40'ına su sağlayabiliyor, geri kalan bölgelere su ulaştırmak ise büyük çaba gerektiriyor.

ÇOCUKLAR BAĞIRSAK HASTALIĞINA YAKALANDI!

Tel el-Heva Mahallesi'nde yaşayan Ummu Muhammed, 2 çocuğunun içtikleri kirli sudan zehirlendiğini belirtti.

Çocukları Muhammed ve Sare'nin, barınma merkezindeki suyun temiz olmadığını bilmelerine rağmen başka çareleri olmadığı için bu suyu içmek zorunda kaldığını ifade etti. Muhammed, 7 yaşındaki Semer es-Seyyid de sığındıkları okuldaki kirli su nedeniyle bağırsak hastalığına yakalandığını ve bu sorunun su kaynaklarından kaynaklandığını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.