Hamas'tan ateşkes açıklaması: "İsrail saldırılarını durdurmak için anlaşmaya varmaya çalışıyoruz"

Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurmak amacıyla anlaşma sağlama konusunda olumlu ve esnek bir tutum sergilediğini, ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun müzakereleri zorlaştırdığını ve engelleri artırdığını belirtti.

Hamas'tan ateşkes açıklaması: "İsrail saldırılarını durdurmak için anlaşmaya varmaya çalışıyoruz"
Yayınlanma:

Hamas’tan yapılan açıklamada, Netanyahu’nun müzakerelerin önüne yeni engeller koyduğu ve Filistin halkına yönelik saldırıları ile suçlarını tırmandırdığı ifade edildi. Ayrıca, Netanyahu’nun Filistinlileri zorla yerinden etme girişimlerinin devam ettiği ve bu çabaların anlaşma sürecini başarısızlığa uğratmaya yönelik olduğu vurgulandı.

Hamas, uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler’i, yasal ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye ve soykırım suçlarının durdurulması için baskı yapmaya çağırdı. Açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik artan saldırıları ve on binlerce Filistinlinin zorla yerinden edilmesinin uluslararası yasalara ve anlaşmalara meydan okuyan soykırım savaşı olarak nitelendirildiği belirtildi.

İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı müzakerelerle ilgili olarak, Hamas 6 Mayıs'ta Katar ve Mısır yetkililerine sunduğu ateşkes teklifini onayladığını belirtmiş, ancak İsrail bu teklifi şartlarını karşılamadığı gerekçesiyle reddetmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail’in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı, ancak Netanyahu bu önerinin hedeflerinin gerçekleşene kadar saldırılara devam edeceklerini belirtmişti. 3 Haziran’da ise Netanyahu, İsrail’in önerdiği ile Biden’ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.