Hamas'tan İsrail ile ateşkes için Türkiye talebi!

İsrail basınında yer alan son haberlere göre, Hamas, İsrail ile imzalanan ateşkes anlaşmasına Türkiye, Rusya ve Çin'in garantör olarak katılmasını talep ediyor. Bu hamle, ateşkes müzakerelerinin dinamiklerinde potansiyel bir değişime işaret ederken, Hamas, uluslararası destekle çatışmanın çözümüne yönelik adımlar atılabileceğine inanıyor.

Hamas'tan İsrail ile ateşkes için Türkiye talebi!
Yayınlanma:

Hamas'ın bu talebi, rehinelerin serbest bırakılması gibi kritik şartları da içeriyor. Bu yeni boyut, önerilen ateşkesin uygulanmasını ve istikrarını sağlamak için uluslararası aktörlerin devreye girmesini hedefliyor.

Ancak, ABD ve İsrail'in bu talebi reddettiği belirtiliyor. İsrail, geçen ay sunduğu ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ateşkes teklifinde Hamas tarafından yapılan birkaç değişiklikten biri olarak bu talebi geri çevirdi.

Hamas'ın talepleri arasında kalıcı ateşkes için güncellenmiş bir zaman çizelgesi ve İsrail askerlerinin Refah ve Mısır-Gazze sınırı boyunca uzanan Philadelphia Koridoru dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nden çekilmesi yer alıyor.

BIDEN'IN DUYURDUĞU ATEŞKES ÖNERİSİ

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı. Biden, bu önerinin İsrail'e ait olduğunu söylese de, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "belirlenen hedefler" gerçekleşinceye kadar savaşa devam edeceklerini açıklamıştı. Netanyahu, Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu iddia etmişti.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu'nun ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifini kabul etmesi durumunda hükümeti devirme tehdidinde bulunmuştu.

Hamas ise Biden'ın açıklamasının ardından "kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimi" ile ilgili önerilere olumlu baktıklarını açıklamıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.